Ostaju takse na mleko i mlečne proizvode iz EU, šansa za srpske mlekare?

Vlada Srbije danas je odlučila da u narednih šest meseci zadrži uvozne takse na mleko i mlečne proizvode iz zemalja Evropske unije, izjavio je savetnik premijera Dragan Glamočić.

"Prelemani (uvozne takse) su produženi prvenstveno zbog zaštite i podrške malim proizvođačima koji ne mogu da izdrže konkurenciju", rekao je Glamočić posle sednice vlade.

On je podsetio i da se Srbiji više od 97 odsto malih gazdinstava i farmi sa desetak krava bavi proizvodnjom mleka.

"Nakon konsultacija sa predstavnicima EU danas je doneta odluka, koja osim zadržavanja pojedinih zaštitnih mera, za određene tarifne linije predviđa ukidanje zaštite, jer su analize pokazale da za njih u ovom trenutku ne postoji ugroženost na tržištu", navode u resornom ministarstvu.

Kako dodaju, Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine nastaviće da prate stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda kako bi na najbolji mogući način zaštitila poljoprivredne proizvođače.

U narednom periodu, kako dodaju, unapređenom komunikacijom sa EU nastaviće rad na rešavanju aktuelnog pitanja u sektoru mlekarstva.

Vlada Srbije uvela je u junu prošle godine prelevmane uvozne takse za mleko u iznosu od 10 do 20 dinara po litru, i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara. Odlukom od 30. decembra 2015. te zaštitne mere su produžene za šest meseci, a rok važenja isticao im je danas.

Srbija je od početka godine uvezla mleka više nego za celu prošlu godinu, zbog čega su ugroženi srpski mlekari, a više o tome čitajte OVDE.

U međuvremenu, zaštitne mere ukinute su za određene vrste pavlake.

Kako je ranije najavljivano, postoje naznake Evropske unije da bi, ako prelevmani na mleko opstanu, Brisel mogao da donese kontrameru da privremeno zabrani uvoz srpskog sezonskog voća, a više o tome čitajte OVDE.

Teme

mleko
  • Zivan

    01.07.2016 07:59
    Dok su na snazi medjusobne sankcije EU i Rusije, vredi snazzno podsticati sto veci izvoz mlecnih preradjevina, posebno trajnih, na rusko trzzisste. To je bolje nego visokim carinama i prelevmanima stititi visoke cena na domacem trzzisstu...
  • Jovan

    30.06.2016 23:16
    Šansa
    Da Srbija vrlo verovatno popije carinu na izvoz voća i EU, na primer.
    Nazadnjaci se uhvatili "visoke politike", pa se trse.
    Kao, tobož, štite seljaka srpskog.
    More štitite vin"Dunav hrana grupu" (Imlek& Mlekara Subotica), od koje imate paušal.
    Ne vredi nazadnjaci, ima nas koji ZNAMO za vaše marifetluke. Što reče onomad onaj pametni čovek kojeg ste likvidirali:"Šta mi mogu-mogu samo da me streljaju".
    Ono jes, mož otkinuti granu-al ne mož drvo progutati.
  • Ložač

    30.06.2016 20:11
    E ako je 6 meseci idem odmah da kupim krave milke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.