Pokrenut postupak zbog smrti prodavca lubenica, saslušan komunalac

Zaštitnica građana Beograda Katarina Žeželj je pokrenula postupak kako bi se utvrdilo da li je komunalna policija prekoračila mere iz svoje nadležnosti.

Postupak je pokrenut nakon što je prodavac lubenica na Vidikovačkoj pijaci preminuo tokom pokušaja legitimisanja.

"Imam obavezu, pogotovo imajući u vidu dramatičan i smrtan ishod događaja, da utvrdim da li je komunalna policija u toj konkretnoj situaciji negde eventualno prekršila propis ili nije", rekla je Žeželj.

Ona je navela da je za sutra zakazala sastanak kod načelnika komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

"Biće primereno da se izjasnimo o tome šta se zaista desilo tek kada se postupak okonča, što će biti u najkraćem mogućem roku u toku sledeće nedelje", dodala je zaštitnca građana Beograda.

Komunalna policija Beograda izrazila je juče žaljenje zbog toga što je jedan nelegalni prodavac na Vidikovačkoj pijaci preminuo tokom pokušaja legitimisanja, dodavši da u svom postupanju nije prekoračila mere iz svoje nadležnosti.

 

Saslušan komunalac

Komunalni policajac G.B. je saslušan, pošto ga Ljiljana Marinković tereti da je odgovoran za smrt njenog supruga Vladana, pišu Večernje novosti.

Nalog za saslušanje je izdalo Više javno tužilaštvo u Beogradu, nakon smrti Vladana Marinkovića, trgovca lubenicama. On je, zasad, saslušan samo u svojstvu građanina, na okolnosti koje su se u sredu dogodile na Vidikovačkoj pijaci, navode iz MUP Srbije.

“Komunalni policajac tvrdi da nije prešao granice svojih ovlašćenja, nego da je sve radio po zakonu“, kažu iz MUP-a. Kako "Novosti" saznaju, VJT je policiji naložilo da sasluša i kolegu G. B, koji je bio sa njim u patroli, ali i Ljiljanu Marinković, suprugu preminulog. Rezultati obdukcije, po okončanju biće prosleđeni VJT.

Inače, Vladan Marinković biće sahranjen u petak u rodnom Šapcu. Njegova smrt uzburkala je javnost, posebno trgovce na pijaci, koji, kako navode, svakodnevno kako kažu, preživljavaju torturu "komunalaca".

Sa porodicom preminulog, ni u četvrtak niko od čelnika Komunalne policije nije kontaktirao.

“Hteli su da mu naplate kaznu samo zato što je paleta sa lubenicama bila 20 centimetara van pijačnog prostora. Njemu, čoveku koji redovno plaća pijačninu!. A za to vreme kamioni puni bostana, stajali su dole niže na ulici i iz njih su nelegalno prodavali. Ali, oni su im davali mito svakog dana, a Vlado to nije hteo. Bio je pošten i zato je i stradao“, priča jedan od prodavaca Mile R.

  • Nebojsa

    01.07.2016 17:17
    Komunalna Policija treba da se raspusti ili nauci ponasanju.Ukoliko se ne rasformiraju,moraju biti potpuno raoruzani i duzeta im ovlascenja po kojima zbog vrsenja duznosti imaju pravo primene sile prema pociniocima prekrsaja.Kazne za nezakonito nasilno ponasanje moraju biti drakonski uvecane i krivicne.Komunalni Policajci su kao i radnici Gradske Cistoce i radnici u Parking Servisu ili u Gradskom Zelenilu samo jedno gradsko preduzace.Davanje oruzija njima u ruke i ovlascenja da hapse i privode idiotsko je isto koliko i naoruzavanje Djubretaraca.To je stvaranje paramilitarne formacije po teritorijalnoj osnovi.Sta ce se desiti kad se u Sandzaku ili Vojvodini oforme gradske para-policije.U demokratskim drustvima pa i nasem to ce morati da bude najstrozije kaznjeno.Samo drzavne institucije Vojska i Policija imaju pravo da radi zastite imovine i gradjana od krivicnih dela ako treba i primenom sile stite stanovnistvo.Jedan gradski servis pa ma kako sam sebi ime dao nema nikakva zakonska prava da radi kontrole prekrsaja vrsi bilo kakve nasilne akcije prema gradjanstvu.A svi koji su nezakonito u svoje ruke uzeli da naoruzani sprovode zakon moraju se izvesti na Sud da im bude sudjeno za krivicna dela koja su izvrsili kao naoruzani pojedinci.Presude ne smeju biti iste kao za dela koja su izvrsili obicni gradjani vec moraju biti visestruko uvecane jer su Komunalni Policajci kao naoruzana lica morali biti svesni tezine dela koja su izvrsili kao radnici jednog obicnog gradskog preduzeca.
  • Nik

    01.07.2016 03:11
    Zamolio bih gospodju suprugu preminulog, da preda na uvid javnosti priznanice o zakupu prostora. Ove lazi vise nikuda ne idu.
  • Pogled odgore

    30.06.2016 21:56
    Kad je u Srbiji neko bio kažnjen, a pogotovu službena osoba?
    Postupak od 2 godine i nikom ništa.
    Grdnja od šefa i zabrana napredovanja 2 godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija