Đilas napustio Demokratsku stranku

Dragan Đilas, bivši predsednik Demokratske stranke, isčlanio se iz DS, saznaje list "Danas" od izvora u toj stranci.
Kako navode, Đilas za taj list nije želeo ni da potvrdi ili demantuje tu informaciju, ali je to kasnije potvrdio za "Blic". On nije želeo da govori o razlozima tog postupka.
 
Posle poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012. godine i odlaska DS u opoziciju, Đilas se isprofilisao kao glavni kandidat za novog vođu stranke. To je dovelo do višemesečne borbe sa Tadićem, čijim je odustajanjem od mesta predsednika postao jedini izgledni kandidat pred stranačku skupštinu. Nedugo po stupanju Đilasa na dužnost predsednika DS, stranku je napustio Boris Tadić, sa mesta počasnog predsednika.
 
Tadić je tu odluku obrazložio time što se ne slaže sa pravcem kojim demokrate idu pod novim rukovodstvom. "Odluku sam doneo upravo zbog toga što se u politički blok DS vraćaju ljudi koji su joj doneli epitet aferaške i korupcionaške stranke. Odluka nije protiv članova DS, već zbog njih, i njima poručujem da je Srbiji potrebna nova demokratska stranka", rekao je tada Tadić.
 
Sa Đilasom na čelu DS je, posle Tadićevog odlaska, na izborima osvojio oko šest odsto glasova. U trci za mesto predsednika stranke 2014. pobedio ga je Bojan Pajtić. Glavni grad Srbije vodio je od 2008. do 2013. Posle odlaska sa funkcije u DS, Đilas se povukao iz javnog političkog života i nastavio da obavlja funkciju predsednika Košarkaškog saveza Srbije.
 
Đilasova firma Multikom otkupila je prošle godine dug od oko 50 miliona dinara koji demokrate imaju prema Razvojnoj banci Vojvodine od koje su uzeli novac za finansiranje kampanje 2012. Tom prilikom, potpisan je ugovor između DS i Multikoma koji ne podrazumeva nikakve menice. Po tom ugovoru, Multikom je 31. decembra 2015. stao u red za naplatu duga.
 
Na taj način ova kompanija je praktično postala vlasnik nekretnina koje je desetak funkcionera DS stavilo pod hipoteku. Među onima koji su to učinili su Oliver Dulić, Dušan Elezović, ali i Aleksandar Senić i Aleksandar Šapić, koji više nisu članovi ove stranke. I sam Đilas je založio svoj stan na Vračaru.
 
Kako navodi "Danas", zbog toga što DS nije platila dug, postojala je opasnost da budu aktivirane hipoteke na te nekretnine. Otkupom duga ta opasnost se otklanja, a Đilas veruje da će mu DS za godinu i po ili dve vrati novac. On je izjavio i da ne namerava da prodaje te nekretnine.
  • Nervirach

    01.07.2016 13:51
    Stize novi clan sns-u. E zbog ovog coveka ste dobili tv pretplatu. Treba poplacati silne licencne emisije i reklamne termine. O da, ne zaboraviti rijalitije. Dobro ga je baba Mira obucila. Kad se samo setim prvih setnji u Beogradu. Ceda i Djilas u pocepanim farmerkama. Ubrzo samo Ceda setao a ovaj se utrpao u marketing. Covek koji je unistio bezbroj malih agencija. Ni mrvice im nije ostavio. Devedesetih smo bili po animaciji na zavidnom nivou, bilo nas je po stranim festivalima u ravni sa velikim igracima. Dobijali smo i nagrade. I onda se ovaj umesao i sve je to puklo.
  • Libe De NS

    01.07.2016 12:16
    Da je bilo pameti
    Da je bilo pameti on je trebao u maju 2012 naglavačke da bude izbačen iz DS-a zajedno sa svima onima koji su ga podržavali tada! Nosi istorijsku odgovornost za pobedu Nikolića a samim tim i formiranja vlade SNS-SPS kao i za raspad DS-a.
  • /

    01.07.2016 11:50
    /
    jos jedan krivac za bele listice. vlasnik rijalitija sapera i cerki agencija. izbacio decije emisije zbog manjeg interesovanja velikih kompanija za reklamiranje u njima

    a opet bolji gradonacelnik od snsovaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija