Osim mesa, uvozićemo i mesare?

Srbija bi uskoro osim mesa mogla da počne da uvozi i mesare, s obzirom na to da se sve manje mladih bavi ovim poslom.
U celoj Srbiji ovaj smer je upisalo 268 đaka na predviđenih 420 mesta. Iako postoji osam škola u Srbiji sa ovim smerom, on nije previše popularan, te ga je ove godine upisalo svega 29 učenika. I dok đaci beže od klanica i mesara, trgovinski lanci i industrija mesa vape za dobrim majstorima, daju stipendije, pomažu tokom školovanja i zapošljavaju sve koji izuče ovaj zanat.
 
Veliki trgovinski lanci, poput "Deleza" i "Idee" tražili su od Ministarstva prosvete proširenje upisnih kvota, ali u ministarstvu i u školama kažu da otvaranje više odeljenja ne znači ništa dok nema đaka koji bi ih popunili.
 
"I da imamo tri puta više učenika, svi bi mogli da se zaposle odmah posle škole, jer je potražnja na tržištu rada ogromna. Jednostavno, nema dovoljno đaka, trgovinski lanci nam stalno traže novu radnu snagu. Deca imaju praksu u maloprodajnim objektima, dobijaju stipendije, uče od pravih majstora. Kada izađu iz škole, oni su prave zanatlije koje mogu odmah da se zaposle", kaže direktorka Hemijsko-prehrambene škole u Beogradu Nataša Parezanović.
 
Ona krivce za malo interesovanje pronalazi u roditeljima i upisnoj politici. Roditelji, kaže, čak i kada su sami zanatlije, žele da im dete ide bar na četvrti stepen, a uglavnom i na fakultet, bez obzira na to kakvi su đaci.
 
"Trebalo bi da upisna politika bude stroža i da prag za četvrti stepen bude postavljen na još više od 50 bodova. Tada bi se više dece interesovalo za mesarski, ali i za ostale zanate, koji su deficitarni na tržištu rada", objašnjava Parezanović.
 
Broj dece koja žele da upišu mesarski smer se naglo smanjio. Pre samo deset godina u Beogradu su upisivana četiri odeljena mesara. Prema rečima savetnice ministra prosvete Mirjane Bojanić, pitanje je koliko će uopšte odeljena mesara ostati, s obzirom na mali broj polaznika. 
 
"Srednje skole koje obrazuju ove profile, trebalo bi još da se reklamiraju, da idu po osnovnim školama i predstavljaju svoj rad. Postoje dobri đaci kojima je mesarski zanat prvi na listi želja za upis. To su učenici koji imaju više od 70 bodova. Među njima ima dosta dece koja nastavljaju porodičnu tradiciju", zaključuje Bojanić.
  • /

    16.07.2016 09:24
    /
    na kraju vecina zavrsi sa tom platu

    stvar je u cecama i jecama i onim pit bulovima koji su ubili coveka
  • Nella

    16.07.2016 09:08
    Pazite
    Ako budemo uvozili mesare kao što uvozimo meso koje evropljani bacaju, tj starije od 6 meseci, eto nama mesara sa +65!
  • dule

    16.07.2016 00:02
    "Trebalo bi da upisna politika bude stroža i da prag za četvrti stepen bude postavljen na još više od 50 bodova. Tada bi se više dece interesovalo za mesarski, ali i za ostale zanate, koji su deficitarni na tržištu rada", objašnjava Parezanović.


    Tako je, ništa šargarepa, samo štap i udri, Može i kandžija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija