Provera stanodavaca protivzakonita, a stigle prve prijave

Akcija kojom bi trebalo da se zaustavi praksa da građani iznajmljuju stanove, a da ne plaćaju porez na kiriju, mogla bi da propadne pre nego što je i počela.

Naime, ključni element za realizaciju ovog plana, po svemu sudeći je nezakonit, prenosi Danas.

Prema informacijama koje su dospele u javnost, Vlada Srbije je namerena da znatno smanji iznajmljivanje nekretnina "na crno", a uvođenje te oblasti iz sive zone u legalne tokove, zahteva i MMF. Zato je i najavljeno da će Poreska uprava ukrstiti svoje podatke o imovini građana sa podacima dobijenim tokom poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine, kako bi utvrdila fiskalne obveznike po ovom osnovu. Jedna od stavki na tom popisu, naime, bilo je i pitanje o osnovu korišćenja stana, odnosno o tome da li popisana lica iznajmljuju stan ili su vlasnici ili u njemu stanuju po nekom drugom osnovu. Upravo, ovaj deo plana je sporan.

Podaci dobijeni popisom, ne smeju se koristiti ni za kakve druge svrhe osim statističkih. To znači da bi Poreska uprava postupila protivzakonito, ako bi pristupila pojedinačnim popisnim podacima - odnosno ako bi pogledala adrese na kojima su se ljudi izjasnili kao podstanari ili zakupci stanova.

Ograđujući se da su do sada dostupni podaci neprecizni, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić potvrđuje za Danas da bi obrada ličnih podataka građana sa popisnih lista bila protivzakonita.

"Najave prenete medijima da će poreznici u kontekstu utvrđivanja poreza na izdavanje stanova koristiti i podatke dobijene tokom popisa su prilično neprecizne. Nije sasvim jasno o kojim podacima se radi, pa nije uputno kategorično komentarisati. Ali, uz dužno poštovanje prema nastojanjima države da unapredi poresku disciplinu, ako bi se radilo o obradi ličnih podataka, to bi bilo suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji zahteva da svrha obrade mora biti definisana nekim zakonom. A, uostalom, to bi bilo i u suprotnosti sa samim Zakonom o popisu, budući da on izričito predviđa da će se podaci iz popisa koristiti isključivo u statističke svrhe", jasan je Šabić.

Pojedine procene govore da bi potpuna naplata ovog poreza mogla da dodatno popuni budžetsku kasu sa više od 50 miliona evra. Ova procena nije neosnovana, jer ako se uzme da je prosečna kirija samo 150 evra, a poreska stopa je 20 odsto, onda bi godišnji porez za 163.000 stanova iznosio ukupno 58,7 miliona evra. Čak i kada bi svi podaci bili tačni i aktuelni i kada bi Poreska uprava imala zakonit način da im pristupi, opet bi naplata predstavljala herkulijanski poduhvat, jer naši poreznici jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta da obiđu značajan procenat stanova za koje se sumnja da se izdaju i da sprovedu kompletan postupak utvrđivanja poreskog prekršaja.


Prve krivične prijave protiv stanodavaca zbog utaje prihoda

"Poreska policija je podnela krivične prijave protiv pet lica, za koja se osnovano sumnja da su izvršili krivično delo poreske utaje, tako što su izbegli da prijave porez na izdavanje nepokretnosti. U ukupan iznos izbegnutog poreza je 14,7 miliona dinara. U ovom slučaju reč je o izdavanju stanova", ukazuje Ivan Ivanović iz Poreske policije PU.

Procenjuje se da svega jedan odsto stanodavaca plaća propisanih 20 odsto poreza na prihode od stanarine.

"Većina stanodavaca to ne radi iz više razloga: ionako već plaćaju pun iznos poreza na imovinu, pa imamo osećaj da smo dvostruko oporezovani, drugi razlog je što nije zakonski regulisano i da li plaćamo porez i onda kada ne ostvarimo nikakvu dobit, tj. kada ne naplatimo stanarinu", objašnjava predsednik Udruženja stanodavaca Srbije Dragan Cvjetićanin za RTS.

S druge strane, podstanari jedva čekaju da ugovori i u praksi postanu obavezni, svega 10 odsto njih ima na taj način rešen status, ostali su u sivoj zoni i zbog toga ne ostvaruju mnoga prava. "Ažuriranje adrese stanovanja pred policijom, zatim zapošljavanje tj. prijava na evidenciju Zavoda, ne može da upiše dete u predškolsku ustanovu, sutradan u školu", napominje Mirko Mirković, advokat Udruženja podstanara "Velegrad".

Stanodavci priznaju da će svoj poreski teret pokušati da prebace na povećanje kirije, podstanari izlaz vide u iznajmljivanju jeftinijih stanova, dok poznavaoci tržišta smatraju da ceh za porez neće pasti na podstanare.

Prema podacima iz popisa, u Srbiji se izdaje 122.500 stanova, dok u 137.000, prema tvrdnjama vlasnika, žive njihovi rođaci. To je jedini podatak koji se iz popisa, saglasni su i poreznici i stručnjaci, može koristiti.

Šta sve još donose nove mere države, opširnije čitajte OVDE.

  • vlada

    02.12.2017 10:30
    sekjaci

    Dragi moji nemojte koristiti rec Seljaci ili Seljacine nije pametno zasto;

    Gos. Seljak je osoba koja sa svojim znanjem i radom izdrzava porodicu i
    placa sve poreze i obave ovj Drzavi. Vi koji ste zavrsili visoke skole sta radite.
    Zaposlite se i uce Vas poslu, svi u firmi od Portira , Spremacice i. t. d. i kako ko
    nauci, Vas je 90% NESPOSOBNA DA OBAVLJA SVOJE POSLOVE, ZATO SMO TU
    GDE JESMO.
  • Suplje a prazno

    07.10.2017 13:39
    TADIJA
    Porez porez nego sta.PRVO POREZ DA SE PLATI.MOZE,MOZE SVAKI VLASNIK KADA JE MOGAO DA KUPI STAN ZA IZDAVANJE ODMAH I PO STANU MESECNO DRZAVI DA DAJE BAR PO 50 EVRA.DRAGE VOLJE.A DRZAVA KADA VEC UNAPRED TVRDI DA SE LEPO ZARADI SA IZDAVANJEM,STANOVA DA TE STO REDOVNO PLACAJU I NADJE.DA IH DVORI I DA DANGUBI SA NJIMA.STO GOD VISE IM UDOVOLJAVA VISE NOVCA CE DA IM KASIRA.TO JE TAKO PROSTO.
  • GRADIMIR

    07.10.2017 13:15
    FATALNO
    STANAR I AKO PLACA GAZDI,REDOVNO STANARINU TO OPET.NE ZNACI DA GAZDA IMA KAPITALNE DOBITI OD IZDAVANJA TOG ISTOG STANA.ZASTO,ZATO STO SVE ZAVISI KOLIKA JE TA SUMA KOJU,VLASNIK IZNAJMLJIVANJEM I DOBIJA,IMAJUCI U VIDU DA JE U TU ISTU NEKRETNINU,VEC ULOZEN KAPITAL.DALJE,ZAVISI I KOLIKO MORA TAJ BEDNI VLASNIK DA TITRA TOM STANARU I DA,GUBI SVOJE VREME.A KO CE DANAS DA RADI NESTO BESPLATNO I DA GUBI DNEVNICE I ZIVCE SA STANARIMA.KO GOD MISLI DRUGACIJE NEKA SE PRIHVATI TOG POSLA I JEDE HLEB SA SEDAM KORA.STANODAVCI TO JEDINO ZNAJU.A DA I NE GOVORIMO O STANU KOJI SE IZDAJE U OPREMLJENOM STANJU.TO JE UZAS,CEMER I RAK RANA.TU VEC IMA jOS VISE,OBAVEZA I RIZIKA A I FIZICKI KONFLIKT JE SKORO NEIZBEZAN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija