Država poziva građane da sami prijave sumnjive stanodavce

Poreska uprava Srbije poručila je da je cilj te institucije da obveznike, pre svega preventivnim a ne represivnim merama, podstakne da plate porez.

Mediji su ovih dana pisali da će Poreska uprava koristiti podatke iz popisa stanovništva kako bi otkrila ko izdaje stanove i na taj način dođe do poreskih prihoda. Međutim, poverenik za zaštitu podataka od javnog značaja Rodoljub Šabić je kazao da bi to bilo nezakonito. Tako je i u slučaju vlasnika koji izdaju stanove, odnosno naplate poreza na prihod od zakupa.

Poreznici su ovih dana pozvali građane koji izdaju nepokretnosti u zakup ili podzakup da, shodno zakonu, podnesu prijavu i plate porez, a podatke o tome ko redovno plaća a ko ne prikupljaju, kako kažu, na osnovu sopstvenih saznanja i na osnovu dostavljenih prijava.

Jedna od mera za otkrivanje onih koji ne plaćaju porez, jeste i poreski alarm, putem kojeg građani mogu da prijave gazde na koje sumnjaju da ostvaruju prihode od zakupa, a ne prijavljuju ih. Takvu prijavu je moguće podneti na adresama: www.poreskialarm.rs i poreskialarm.gov.rs.

U Poreskoj upravi su rekli da su gazde u obavezi da na prihode od izdavanja nepokretnosti podnesu poresku prijavu najkasnije u roku od 30 dana od kad zaključe ugovor o izdavanju. Ukoliko to ne učine, a Poreska uprava ima saznanja da ostvaruju prihode po tom osnovu, poreznici će da sprovedu aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti. Koliko je već prijava podneto, možete pročitati OVDE.

  • /

    23.07.2016 15:55
    /
    radio mileva je bila orudje udbe
    otuda im ideja za ovo

    oni koji klimaju glavom i slusaju svako komsijsko laprdanje su 'oni'
  • @Vlajko

    22.07.2016 21:58
    Pa nađite drugi stan, nisu svi takvi.Bar sad može da se bira od toliko neizdatih stanova.
  • IDEJA

    22.07.2016 21:11
    Država puna
    A ta "deca" od preko trideset krajnje je vreme da počnu da rade!
    Dosta su parazitirala na visokim penzijama svojih roditelja (koje 40% isplaćuje budžet, a ne fond PIO).
    Uostalom , prodaće nekretninu koju izdaju i od toga živeti, ionako je višak-čim se izdaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.