Dom zdravlja ukinuo drugi pregled kukova kod beba

Drugi kontrolni pregled kukova dece do godinu dana u valjevskom Domu zdravlja ukinut je uz obrazloženje da ga više ne podržava Republički fond za zdravstveno osiguranje.
Roditelji mališana koji su ovih dana decu dovodili kod pedijatra u Dom zdravlja neprijatno su bili iznenađeni informacijom da ova zdravstvena ustanova više ne obavlja kontrolni pregled kukova.
 
Prema rečima majke šestomesečnog dečaka Kristine Matić, čekala je na pregled kukova njenog sina tri meseca, da bi na kraju saznala da je ta mogućnost ukinuta.
 
"Kada je beba imala tri meseca, išli smo na redovnu kontrolu i tada kukovi nisu bili sazreli zbog čega su zakazali novi pregled za tri meseca. Juče sam sina odvela na sistematski da primi vakcinu i pitala sam šta se dešava za kontrolu kukova, s obzirom na to da nam poziv ni posle tri meseca nije stigao. Odgovorili su da je drugi pregled ukinut jer ga zdravstveni fond više ne plaća", priča Matić za "Blic".
 
U Domu zdravlja potvrđuju da su drugi kontrolni pregledi kukova ukinuli i pozivaju se na pravilnike Ministarstva zdravlja i RFZO o obimu prava na zdravstvenu zaštitu i obaveznom zdravstvenom osiguranju, po kojima je jedini zakonski ultrazvučni pregled kukova mališana onaj koji se uradi do trećeg meseca života.
 
"Istina je da smo u proteklom periodu radili i drugi pregled, ali nas je RFZO onda opomenuo da kršimo pravilnik", poručili su u Domu zdravlja.
  • Zivan

    23.07.2016 13:03
    Sa svakim novim Pravilnikom RFZO ukida nam se po dvadesetak prava po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja. I gradjani sve to ccuteci porihvataju....
  • LOL

    23.07.2016 11:28
    ZA ALEK
    Pa nema, potroseno je. a gde? pa zna se gde. Iz budzeta Republike Srbije izdvaja se godisnje 6 miliona eura za SPC taj iznos je ekvivalent 1200 UZ aparata. A ovo naravno nije samo jedna besmislena stavka na koju se daju pare iz budzeta. Napredno nema sta! Bitno je da za nasu decu nema a dajemo basnoslovne sume na zdravstvo koje ne idu zdravstvu vec naprednom idiotizmu.
  • alek

    23.07.2016 10:00
    uh sto sam besan
    Pa kako NEMA kako. Pa gde je potroseno? Ko je potrosio? Pa zar sada i dalje moze da se kaze da sistem valja. 30 godina slusam istu pricu prodje mi zivot dok se menjaju SVI stranacki puleni u skupstini i donose nakaradne zakone. Pa mi smo vam davali vlast da za nas radite kako bi svima nama bilo bolje. A od toga nista. Nije ovo samo od naprednih ovo je od Dss ds spo sps srs ns lsv i ostale bagre.
    Za crkve i vec bogate popove izdvajate penziono i ako je crkva oslobodjena taksi. A za gradjane NEMA za lecenje. Pa pakao vam nije dovoljan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.