I žene u Srbiji preventivno uklanjaju dojke i jajnike

U Institutu za onkologiju i radiologiju, nakon višegodišnje pauze, ponovo je počelo testiranje žena da li imaju genetske promene na BRKA 1 i BRKA 2 genima, koje ukazuju na mogućnost dobijanja raka dojke i jajnika.

Novi savremeni aparat u Institut je stigao prošle godine, ali zbog nedostatka reagensa sa testiranjem se počelo nedavno i do sada je urađeno 36 analiza kod zdravih, ali i bolesnih žena.

Preventivno uklanjanje dojki i jajnika kod žena koje imaju genetske mutacije na BRKA genima, nakon što je to učinila holivudska glumica Anđelina Džoli, duplirano je u svetu, a prema rečima doktorke Ljiljane Stamatović iz Instituta za onkologiju i radiologiju, i žene u Srbiji se sporadično odlučuju na taj korak.

Do sada su testiranje radile u privatnim laboratorijama u našoj zemlji ili u inostranstvu, a uklanjanje dojki i jajnika obično rade u privatnim klinikama, jer u Institutu za onkologiju prioritet za operaciju imaju već obolele žene.

"Znam mnogo žena koje su uradile preventivno uklanjanje dojki i jajnika, ali nisu mogle na račun osiguranja, već o svom trošku. Da imamo duplo veću kliniku i duplo više hirurga, možda bi mogle ovde da rade, a možda ne ni tada, jer je lista čekanja za operaciju onih žena koje imaju dokazani rak velika", rekla je Stamatovićeva.

Koliko je otkrivanje mutacije na BRKA genima važno za zdrave žene, pođednako je važno i za bolesne. U cilju uključivanja savremene terapije u Institutu za onkologiju testirano je 20 žena koje imaju karcinom jajnika i kod četiri je dokazano da imaju mutaciju na BRKA genima.

"Žene koje su BRKA pozitivne, koje su primale određenu hemioterapiju, kandidati su za dobijanje leka (PARP inhibitorima) koji odlaže napredovanje bolesti", pojašnjava doktorka Stamatović i dodaje da je savremena terapija veoma skupa, te da će je četiri pacijentkinje obolele od karcinoma jajnika, sa mutacijama na BRKA genima dobijati do kraja godine kao donaciju proizvođača.

Za obolele žene, koje imaju dokazanu BRKA1 i BRKA2 mutaciju do sada nije postojala ciljana terapija, a standard u lečenju nakon hemioterapije je samo aktivno praćenje pacijenata bez aktivne terapije. Ona dodaje da se lek, koji je ciljana terapija, u bogatim zemljama daje rutinski, da omogućava značajno produženje normalnog i kvalitetnog života, sto je, kako kaže, važan cilj u onkologiji.

Rak jajnika je inače deseti najučestaliji rak kod žena, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života.

  • Lol

    24.07.2016 20:04
    Hoćemo da rešimo posledice a ne i uzrok. Zašto se ne kaže da je uzrok raka dojke i jajnika veštački hormoni koje ubrizgavaju u živortinje zbog više mesa u kratko vreme i za više mleka kod krava? Ti veštački hormoni ostaju u mesu i u mleku i posle termičke obrade, i vrše promene na našem DNK pa izazivaju i rak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.