Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji zbog Stepinca

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih funkcionera o poništenju presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Hrvatsko ministarstvo smatra da se izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića i mandatara Aleksandra Vučiča "na neprimeren i revizionistički način ocenjuju Hrvatska i delovanje njenih institucija, što predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja susedne zemlje", prenela je agencija Hina.

Agencija navodi da MVEP smatra da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrednosti i priključenja evropskoj porodici. Takođe se pozivaju srpski zvaničnici da svoj diskurs usmere ka jačanju dobrosusedskih odnosa i da se, kako navodi Hina, umesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama i istorijskim revizijama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dve zemlje.

U tom kontekstu prenosi se izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dela čovečanstva". Hina navodi i izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da će uvek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sramotno da Hrvatska protestuje što Srbija kritikuje rehabilitaciju "ratnog zločinca Stepinca, duhovnika ustaške fašističke NDH".

"Stepinac je blagosiljao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, pa čak i formirao komisiju za pokrštavanje Srba. Niko nikada neće sprečiti Srbiju da digne glas protiv rehabilitacije ratnih zločinaca iz vremena fašizma i ustaške NDH", rekao je Dačić. On je istakao da Srbija jeste za dobrosusedske odnose i pomirenje, ali "da niko neće ponižavati Srbiju i žrtve ustaškog terora".

Zagrebački Županijski sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom je 1946. bio osuđen zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu nakon kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.

Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

  • u prolazu

    26.07.2016 23:59
    @Grgolj
    Slažem se da taj slučaj nije nimalo jednostavan i da ne treba verovati trenutno vladajućoj garnituri ništa, bez obzira o kom se periodu radi.
    Hoćemo li verovati jednom Viktoru Novaku, koji je prošao ta stratišta o kojima se priča? U pitanju je zagrebački Jevrej! Napisao je knjigu Magnum Crimen, u srećno vreme socijalizma, ima je na netu. Imaju i 2 izbačena poglavlja, izbačena zbog bratstva i jedinstva gde se direktno povezuje katolički kler sa direktnim mnogobrojnim zločinima. Tačnije preko 1.000 sveštenika koji su radili pod Stepinčevim blagoslovom, čak i direktno radili noževima, čak i decu! IMENOM I PREZIMENOM! To valjda nije neka srpska propaganda, zar ne?
    Hajde da se pre nekog jednosmernog komentarisanja upoznamo sa SVIM činjenicama, a ne samo sa onim koje nam se sviđaju!
    Pogledaj i u Izraelu, jevrejskom nepromenjivom temelju svih istina, šta kažu za Stepinca!
    Toliko

    @Perica
    Fali ti još i strašno zgražavanje nemačke vojske nad zločinima ustaša za vreme 2. svetskog rata, sve dokumentovano i pregledno u od skora otvorenim nemačkim arhivima. Možda nije istoričarima zanimljivo da to vide, u trenutnoj dnevno-političkoj situaciji, ali to su njihovi dokumenti, otvoreni za sve.

    Potrebno je samo ćutati da bi nam neko promenio istoriju.
    Zato izuzetno cenim Jevreje!
    Narod koji ne pamti svoju istoriju osuđen je da je ponavlja!

    D O K L E ?
  • u prolazu

    26.07.2016 15:19
    @Grgolj
    Slažem se da taj slučaj nije nimalo jednostavan i da ne treba verovati trenutno vladajućoj garnituri ništa, bez obzira o kom se periodu radi.
    Hoćemo li verovati jednom Viktoru Novaku, koji je prošao ta stratišta o kojima se priča? U pitanju je zagrebački Jevrej! Napisao je knjigu Magnum Crimen, za srećno vreme socijalizma, ima je na netu. Imaju i 2 izbačena poglavlja, izbačena zbog bratstva i jedinstva gde se direktno povezuje katolički kler sa direktnim mnogobrojnim zločinima. Tačnije preko 1.000 sveštenika koji su radili pod Stepinčevim blagoslovom, čak i direktno klali srpske civile, čak i decu! IMENOM I PREZIMENOM! To valjda nije neka srpska propaganda, zar ne?
    Hajde da se pre nekog jednosmernog komentarisanja upoznamo sa SVIM činjenicama, a ne samo sa onim koje nam se sviđaju!
    Pogledaj i u Jerusalimu, jevrejskom nepromenjivom temelju svih istina, šta kažu za Stepinca!
    "Sa takvim znanjem se ide u..."

    @Perica
    Fale ti još i zločini u okolini Šapca 1914., gde su prvi put trudnicama vadili decu iz stomaka i klali ih.
    Isto i zgražavanje nemačke vojske nad zločinima ustaša za vreme 2. svetskog rata, sve dokumentovano i pregledno u od skora otvorenim nemačkim arhivima. Možda nije istoričarima zanimljivo da to vide, u trenutnoj dnevno-političkoj situaciji, ali to su njihovi dokumenti, otvoreni za sve.

    Potrebno je samo ćutati da bi nam neko promenio istoriju.
    Zato izuzetno cenim Jevreje!
    Narod koji ne pamti svoju istoriju osuđen je da je ponavlja!

    D O K L E
  • Perica

    26.07.2016 11:17
    Gherter
    Austrougarski vice-maršal Gherter:
    "Ja nisam video u svome životu, ni čuo za zveri u ljudskom obličiju poput hrvatskih vojnika. Mada su ratovali sa nama i prvenstveno služili za zastrašivanje i represiju nad narodom, ja kao čovek se stidim sto su stajali u našim redovima. U samoj borbi bi napuštali položaje, dok bi veoma vešto izbegavali protivničku vojsku i uvek se kretali ka zbegovima koje su sačinjavali goloruki ljudi, žene i deca. Kada bi ih ponekad i stizali činili su strahote od kojih se i nama dizala kosa na glavi. Oni su pogan svetu i evropskoj kulturi."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.