Velika razlika u cenama istih namirnica u gradovima po Srbiji

Potrošači širom Srbije izdvajaju, kako pokazuje statistika, različite sume novca za iste namirnice.
Cene namirnica u Srbiji variraju osetno, ne samo od grada do grada, već i od radnje do radnje, istog maloprodajnog lanca. U zavisnosti od mesta, voće i povrće, meso i mlečne proizvode trgovci na pijacama i u radnjama nude po različitim cenama.
 
Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je svinjsko meso, odnosno krmenadlu, ovog meseca bilo najpovoljnije kupiti u Novom Sadu, Pančevu ili Leskovcu, gde je kilogram dostizao 339, dok je najskuplje to meso bilo u Novom Pazaru - 450 dinara. Po 360 dinara za tu kategoriju mesa odvajali su građani Beograda, Kraljeva, Smedereva, Valjeva...
 
"Za kilogram junetine u Vranju je potrebno odvojiti 635 dinara, u Sremskoj Mitrovici 599, a istovremeno u Smederevu za istu kategoriju mesa, tj. rozbratnu izdvaja se za trećinu manje, odnosno 430 dinara za kilogram", pokazuju podaci Zavoda za statistiku.
 
Razlike u cenama su tolike da se često osnovne namirnice istih dobavljača u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 30 odsto. Tako za kilogram telećeg mesa treba platiti od 699, koliko je u Zrenjaninu i Pančevu, do 910 dinara, koliko ga plaćaju stanovnici Leskovca.
 
"Cena svežeg pilećeg mesa najniža je u Nišu i Zaječaru, gde iznosi po 189 dinara, a najviša u Užicu, gde je potrošači plaćaju duplo više, čak 400 dinara", ističu u Republičkom zavodu za statistiku.
 
Kada je reč o rečnoj ribi, kilogram šarana je od 320 dinara u Subotici i Zrenjaninu. Pored cena svežeg mesa i prerađevina, drastične razlike su i kod mlečnih proizvoda, ulja i masti. Ponekad, po ceni kilograma ili litra mogu se kupiti dva. Litarski jogurt može da se kupi za 79, ali i za 115 dinara, što je razlika od čak 52 odsto. Slično je i sa mlekom, čija cena varira za oko 35 odsto, ili od 70 do 95 dinara za litar.
 
Brašno trenutno u trgovinama košta 42 do 65 dinara. Litar suncokretovog ulja ima raspon od 121 do 143 dinara. Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti.
 
"Zbog niskog standarda i slabe kupovne moći, trgovci sve pažljivije određuju cene, jer je ekonomska kriza donela i oštar pad prometa. Tako trgovački lanci postepeno usklađuju poslovanje sa standardom prosečnog potrošača zavisno od lokacije, odnosno kraja u kome žive, ponude i prodajne mreže", smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.
 
S obzirom na to da kupovna moć i visina cena na rafovima zavisi od visine prosečne plate, podsetimo da prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u junu 2016. godine iznosi 46.450 dinara, što je nominalno više za 5,7 odsto nego u maju, a realno je povećanje od 5,6 odsto.
 
Prošlog meseca prosečna plata u Vojvodini bila je 45.154 dinara, što znači da je 1.296 dinara manja od prosečne plate u Srbiji. Samo jedna oblast u Vojvodini ima junsku prosečnu platu veću od republičkog i vojvođanskog proseka, i to Južnobačka – 49.805 dinara.
 
Preostalih šest oblasti u Vojvodini imaju prosečnu platu koja je niža i od vojvođanskog i od republičkog proseka pa tako junska zarada u Severnobačkoj oblasti iznosi 43.157, u Južnobanatskoj 42.277, Srednjobanatskoj 41.638, Severnobanatskoj 40.417, Sremskoj 40.366 i Zapadnobačkoj oblasti 39.517 dinara.
 
Najveća junska plata u Vojvodini zabeležena je u Vršcu i iznosi 59.889 dinara, a dok u Novom Sadu iznosi 54.292 dinara.
  • Komit Juzna Srbija

    27.07.2016 07:20
    @V Jedino po čemu je Vojvodina prednjačila je površina močvara po kvadratnom metru.
    I po eksploataciji rudnih bogatstva ostatka zemlje.

    Prezir za Austrougare!
  • V

    26.07.2016 19:36
    -
    Vojvodina je u zajednicu sa Srbijom ušla kao višestruko bogatija i razvijenija oblast, natprosečna po svim merilima, jedino je Srbija prednjačila po broju šljiva verovatno, a danas Vojvodjani imate plate manje ne samo od Beograda, nego manje od republičkog proseka. Još više poražavajuće je to što Vojvodjani ćute i trpe tako da ovaj trend će se samo nastaviti
  • farmaceut

    26.07.2016 13:40
    hrana i lek

    jeste, sve je tacno! u ovoj drzavi se lek tretira kao da je roba! kad pacijent dodje u apoteku, trazi tetrazepam koga nema dobice od iskusnih farmaceuta i tehnicara mydocalm ili myderison kao dobru zamenu, sve da se proda. svaka druga apoteka u novom sadu prodaje crne lekove, a zadjite malo po pokrajini pa cete videti cega sve ima i kakva strucnost vlada u apotekama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.