Promene Ustava koje Srbiju čekaju u narednom periodu

Srbija se na evropskom putu sve više bliži izmeni krovnog zakona zemlje, a prvu izmenu Ustav Srbije bi trebalo da doživi do kraja naredne godine ukidanjem parlamentarnog odnosno političkog izbora sudija i tužilaca.

To neće biti kraj, jer Ustav Srbije do ulaska u Evropsku uniju očekuju najmanje dve promene.

"Prvi korak promene Ustava, zahvaljujući onome što smo rekli da ćemo uraditi u poglavlju 23, to će biti promena u smislu depolitizacije pravosuđa i dostizanja standarda EU u vidu smanjenja politike na pravosuđe. To će pre svega značiti depolitizaciju imenovanja tužilaca i sudija", kaže član tima Srbije za pregovore sa EU Vladimir Međak.

Ukoliko vladajuća koalicija bude oformljena u skladu sa očekivanjima, imaće dvotrećinsku parlamentarnu većinu za promenu Ustava. Međutim to neće biti dovoljno.

"Ta važnija pitanja kao što je preambula, osnovna načela i ljudska prava, organizacija vlasti moraju da se menjaju na način na koji je Ustav i donet a to je uz saglasnost biračkog tela odnosno uz saglasnost građana", ističe Bogoljub Milosavljević sa pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Teško ali najzvučnije pitanje, opstanka preambule Ustava međutim nije hitna dilema.

"Kada ulazite u reviziju Ustava sve karte su čini mi se otvorene. Mislim da se tako treba odnositi i prema preambuli. Mislim da nije ni namera da se od nje kreće. Kad gledate Briselski sporazum on može da se sprovodi i u ovom ustavno-pravnom okviru", kaže Milan Antonijević iz JUKOM-a za N1.

Ustav čekaju još najmanje dve izmene pre samog članstva u Evropskoj uniji. Jedna će omogućiti da se uredbe donete u Briselu automatski primenjuju i u Srbiji, dok bi drugom građanima Evropske unije sa prebivalištem u Srbiji bilo omogućeno glasanje na izborima za Evropski parlament ali i za lokalnu vlast ovde u zemlji. Isto pravo dobila bi i srpska dijaspora.

Dvoipogodišnja procedura donošenja sadašnjeg Ustava završena je brzo, bez javne rasprave, uz kompromis Koštuničinog DSS-a i Tadićevog DS-a, sve uz pritisak G17 plus koji se spremao za napuštanje tadašnje Vlade.

Da bi referendum uspeo odnosno da bi na njega izašla polovina svih upisanih birača +1, Srbija je glasala čak dva dana a pozivima na referendum priključio se čak i patrijarh. Koliko će napora iziskivati usvajanje novog Ustava i koliko će verzija imati pre ulaska Srbije u EU biće jasno kada prvi nacrt izmena stigne u Skupštinu do kraja 2017.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.