Sve manje učenika i sve manje škola u Srbiji

Zbog nedostatka učenika mnoge osnovne škole moraće da ugase nekoliko odeljenja, dok će neke seoske škole biti zatvorene.
Đaka je sve manje, pa je prethodne školske godine u 109 sela škola radila zbog samo jednog đaka, u 131 zbog dva, a u 106 škola sedi samo tri učenika u klupama. Od 1.213 matičnih škola i 2.675 njihovih izdvojenih odeljenja, čak hiljadu ima manje od desetoro učenika. Zbog uštede i racionalizacije mreže, neke će spajati, neke prestati da rade, a za jesen je planirana i reorganizacija odeljenja u velikim školama.
 
Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova, školama je i ove godine stigao dopis Ministarstva prosvete o načinu na koji treba da formiraju odeljenja, pa će morati da "prekomponuju" i već postojeća odeljenja ukoliko je broj učenika znatno smanjen.
 
"Ta novina u uputstvu za formiranje odeljenja uvedena je prošle godine, ali većina stvari je ista godinama i zakonom je predviđena. Propisano je da odeljenja moraju da imaju bar 15 učenika, a ako ih je manje, onda se spajaju. Matične škole koje imaju manje od 400 đaka gase se ako u krugu od dva kilometra postoji druga škola. Veoma je važno da se optimizuje mreža škola, a za taj posao su zadužene lokalne samouprave", objašnjava Šuvakov.
 
Pomoćnik ministra uviđa problem upravo u lokalnim samoupravama, jer one nisu dovoljno zainteresovane da naprave racionalniju školsku mrežu, zato što se radi o nepopularnoj meri, koja njima ne donosi veliku uštedu u budžetu. Novac za plate nastavnika izdvaja se iz republičkog budžeta, dok troškove održavanja školskih objekata snosi lokalna samouprava. Šuvakov napominje da do ozbiljne optimizacije mreže škola, može doći jedino promenom modela finansiranja.
 
Međutim, racionalizacija mreže škola ne odgovara samo lokalnim samoupravama, njoj se protive i sindikati. Svako smanjenje broja odeljenja znači i zatvaranje određenog broj radnih mesta i produžavanje liste tehnoloških viškova u prosveti.
  • Zivan

    28.07.2016 11:57
    Situacija je dramaticna, i po visse puta ublazzavanim kriterijumima, ukida se bar 180 skola, odnosno isturenih odljenja, a za tri, cetiri godine joss toliko...
  • Srbija po meri EU

    28.07.2016 10:48
    Ništa ne brinite. Sve će to jednog dana popuniti migranstka radna snaga.
    Neće imati državljanstvo, ali će biti sjajni robovi, kakve samo EU poželeti može.
    A preostala elita malobrojnih Srba će se sećati kako su i oni mogli imati više žena i praviti više dece, pa makar se zli kapitalisti sa kapicama svaki dan trudili da im to onemoguće.
  • Bivshi djak

    28.07.2016 10:43
    A škola u Sajlovu
    Đaka u naselju Sajlovo ima sasvim dovoljno, čak i mnogo više nego što je potrebno da se naprqavi škola.
    Ali koga to briga...
    Umesto da pomognemo đacima i da imamo pune razrede, mi ih prevozimo autobusima do prve škole na Detelinari svaki dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija