UNS: Tasovac se sa zakašnjenjem meša u svoj posao

Udruženje novinara Srbije je saopštilo danas da odbija pokušaj ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovornost za promašaje u primeni Zakona o javnom informisanju prebaci na novinare i medije u Srbiji.

UNS je naveo da je komisije za ocenjivanje medijskih projekata na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja imenovalo Ministarstvo, na čijem je čelu Tasovac i da on treba da preuzme odgovornost za formiranje komisija.

"Ako većinu u tim komisijama imaju 'političko-finansijske interesne grupe', kako ih ministar naziva, onda je vreme da preuzme odgovornost za to što je na taj način formirao komisije, a ne da pere ruke od odluka koje je donelo njegovo ministarstvo", navodi se u saopštenju.

UNS je ocenio i da je Tasovac "sa zakašnjenjem otkrio da mala novinarska udruženja 'sa dobro razrađenim sistemom međusobnog nagrađivanja' imaju nesrazmerno veliki uticaj u komisijama za sufinansiranje medijskog sadržaja".

"UNS od početka upozorava da novinarske organizacije moraju da budu proporcionalno zastupljene u komisijama za raspodelu pomoći medijima. Umesto toga, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je spornu komisiju u kojoj UNS nije imao niti jednog predstavnika. Većinski paket odlučivanja na taj je način pripao udruženjima koja, čak i kada se udruže, imaju nekoliko puta manje članova od UNS-a", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja, na čijem čelu je Ivan Tasovac, samtra da su medijski konkursi sprovedeni besprekorno, dok su medijska udruženja protestovala zbog odlukeTasovca da preinači odluku komisije koja je odlučivala kome će se i koliko novaca dodeliti. Više o tome možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija