Razrešena dva izvršitelja

Dva izvršitelja, po jedan iz Beograda i iz Vranja, ostala su bez dozvole za rad, a protiv jednog, novosadskog, vodi se disciplinski postupak, uz pretnju gubitka licence.

Disciplinska komisija Ministarstva pravde okončala je ove godine 10 postupaka, potvrdila je za "Novosti" pomoćnica ministra pravde Nela Kuburović. Izrečeno je i pet novčanih kazni u rasponu od 50.000 do 350.000 dinara.

Izvršitelju iz Beograda zabranjen je rad zbog nepravilnosti prilikom korišćenja namenskog računa. Izvršitelj iz Vranja razrešen je posle dve disciplinske kazne, opomene i jedne novčane kazne zbog povrede primene Pravilnika o tarifi i neurednog vođenja evidencije. On nije donosio odgovarajuća akta o naplati predujma za svakog dužnika ponaosob, kako propisuje Pravilnik, već je objedinio predujam za sve dužnike i prinudno ga naplatio od jednog komunalnog preduzeća, blokirajući mu račun. Tako nije dao ni mogućnost poveriocu da odustane od naplate zbog troška. Predlog za pokretanje disciplinskog postupka pokrenut je posle nadzora Ministarstva, a Kuburović dodaje da su Zakonom o izvršenju i obezbeđenju izričito propisana ovlašćenja Ministarstva i Komore izvršitelja prilikom kontrole rada izvršitelja.

Izvršitelj iz Vranja kome je trajno zabranjen rad, Žikica Trajković, uputio je tužbu Upravnom sudu. On za "Novosti” kaže da Ministarstvo pravde već dve godine protiv njega i njegove kancelarije "primenjuje represivne mere", iako je, kako naglašava, nosilac pravosudne funkcije, nezavisan u radu, i njegove odluke ne smeju biti predmet vansudske kontrole. Pominje i da je lane Komora izvršitelja vršila pet puta nadzor i da u zapisniku stoji da "većinu njegovih odluka potvrđuju sudovi".

Takođe navodi da je protiv njegovog rada "montirano desetak pritužbi". Kako kaže, podneo je i krivičnu prijavu protiv predsednice Komore i predmet je od januara kod višeg javnog tužioca u Beogradu.

Razlog za razrešenje Trajković vidi u njegovom odbijanju da prihvata svaki predlog za izvršenje koje mu pošalju javna preduzeća. "Za četiri godine odbio sam oko 4.000 predloga za izvršenje kao neosnovane. Većina izvršitelja se ne bavi osnovanošću, već samo prosleđuju ono što je stiglo od javnih preduzeća, a dužnicima se ostavlja samo mogućnost da im Bog pomogne", kaže Trajković.

O novosadskom izvršitelju Svestislavu Ćurčiću, 021 je nedavno pisao, i o njegovom slučaju možete čitati OVDE.

  • Rade

    31.07.2016 06:58
    Kako disciplinski t je tipicna kradja. Nas obicne gradjane sudite po krivicnom postupku a ove lopove disciplinski i ismijavate sistem pravosudja. Kakva disciplinska to je kradja i nepostivanje zakona. U zatvor oduzeti im svu imovinu koju su nakrali i isprazniti racune da vide sta rade postenom narodu. Pustimo one muljatore divljake koji ne placaju racune poreze kradu dosli iz krajine sa idejama kako moze i ovde da se maznjava kao tamo onih godina pre rata i posle i sad glume teske biznismene u audijima crnim v8 a ispred mene na benzinskoj ulio je 250 dinara dizela. Da 250 dinara dizela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija