Sindikat: Vojne bolnice da leče samo vojnike

Profesionalni vojnik sa zdravstvenim problemima na VMA ili u drugim vojnim bolnicama mora da plati participaciju koja dostiže i 30.000 dinara, iako je njegova prosečna plata svega 2.000 veća od ovog iznosa.
Pripadnici Vojske Srbije nemaju prioritet u lečenju, pa na pojedine preglede, poput magnetne rezonance, čekaju i do 20 meseci. Za to vreme su na bolovanju i ne obavljaju dužnosti u svojim jedinicama.
 
Ovi i drugi problemi zdravstvene zaštite pripadnika oružanih snaga teme su razgovora između Vojnog sindikata Srbije i Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane. Vrh vojnog zdravstva, između ostalog, preuzeo je obavezu da do sledeće nedelje inicira promenu akata o učešću u troškovima zdravstvene zaštite. Ovim potezom pripadnici Vojske Srbije trebalo bi da budu oslobođeni plaćanja participacija za lečenje, koje su i do pet puta veće od iznosa koje plaćaju civili.
 
"Vojni penzioner stariji od 65 godina pojedine implante dobija besplatno, dok aktivni pripadnik vojske mora da plati njihovu punu cenu. Ovakvih apsurda, koji se moraju što pre ukloniti, trenutno je napretek. Nedopustivo je da su zaposleni u sistemu odbrane diskriminisani prilikom lečenja na VMA i u drugim vojnim bolnicama u Srbiji", ukazuje dr Siniša Rusović iz Vojnog sindikata Srbije.
 
Rusović podseća da je logika otvaranja vrata VMA za civile bila da se njima na raspolaganje stavi samo višak kapaciteta ove ustanove, kojoj je prioritet briga o zdravlju pripadnika Vojske. Ovo pravilo, međutim, praksa je promenila, pa se oficiri i vojnici umesto u garnizonima sve češće postrojavaju na listama čekanja za preglede i lekarske intervencije. Vojni sindikalci zatražili su zato da vojne bolnice odvoje vreme pružanja usluga zdravstvene zaštite vojnicima od lečenja pacijenata iz civilstva.
 
Predstavnici zaposlenih u sistemu odbrane zatražili su od vojnog vrha i da reši problem lečenja pripadnika VS u mestima gde ne postoje vojne zdravstvene ustanove. Povod za ovaj zahtev je slučaj iz Prokuplja, gde je vojniku kome je pozlilo i pored uredne zdravstvene knjižice ispostavljen i račun za hitnu medicinsku uslugu.
 
"Zatražili smo i da se uvedu dežurstva vojnih lekara u ambulantama u mestima gde vojnici služe vojni rok. Trenutno ih nema, a o potrebi da se vojniku u vanredno vreme ulaže medicinska pomoć odlučuju dežurni oficiri koji za to nisu stručni", objašnjava dr Rusović i navodi da je zatraženo i da se razmotri mogućnost da civili zaposleni u sistemu odbrane imaju iste uslove za lečenje kao i vojna lica.
 
U Ministarstvu odbrane ne negiraju probleme u zdravstvenoj zaštiti profesionalnih pripadnika Vojske i napominju da se na rešenjima uveliko radi.
 
"Deo ovih problema datira iz prošlosti, kada su pravljeni određeni restriktivni potezi, čiji su se efekti brzo izgubili. Među merama koje ćemo preduzeti, između ostalih, jeste i davanje prioriteta civilima zaposlenih u Vojsci, ali i hitno rešavanje problema lečenja vojnika na celoj teritoriji Srbije", navode u Ministarstvu odbrane.
 
VMA samo za ljude iz sistema bezbednosti
 
Vojnom zdravstvu potrebna je temeljna reforma, ukazuje dr Siniša Rusović i navodi da bi buduće mesto VMA trebalo da bude isključivo u sistemu odbrane i bezbednosti.
 
"Ova ustanova trebalo bi da bude u funkciji odbrane i bezbednosti. To znači da bi trebalo da bude rezervisana za pripadnike Vojske Srbije, ali i policije, Sektora za vanredne situacije i sličnih snaga. Za reformu vojnog zdravstva nije potreban veliki novac, ali jesu oštri organizacioni rezovi", ukazuje dr Rusović.
  • VMC

    02.08.2016 12:32
    grad
    Zar nije ideja da se od VMC napravi gradska bolnica? Poznajem i neke dr i med.osoblje, koji bi tamo rado presli. Tamo ne moze da se krade kao u Dz i KCV. Velika prednost.
  • Nemanja NS

    31.07.2016 16:11
    @ Eve
    Nema potrebe da me ,,prosvetliš", rekoh da plata vojnika sa dnevnicama iznosi oko 40.000 što je tačno u potpunosti. Dakle ne osnovna plata. Osim dnevnica, tu je i dodatak za odlazak na Kopnenu zonu bezbednosti, a kako je čuvaju, vidi se po tome koliko je šume nelegalno posečeno dole. Tu su i naknade za putne troškove, recimo vojnik živi i radi u NS-u, a formalno prebivalište ima npr. u Kikindi te dobije 12000 mesečno iako nikakvih stvarnih troškova nema. Oni koji imaju prebivalište u NS-u, njima je plaćen gradski prevoz iako se de facto većina vozi za džabe kad god je u uniformi. Nisam vojnik ali sam vojsku služio, a i mali je ovo grad, sve se zna. Koliko čujem, počeli su da kontrolišu zbog takvih zloupotreba.
    I ponavljam, bez vojske nema ni države, i svako u Srbji zaslužuje bar 500 evra platu za minimum pristojnog života, naravno i vojnicic. Ali kad pogledamo standard ostalih ljudi, koji nisu završili četvoronedeljne kurseve u vojsci, nego ozbiljne fakultete, koji nemaju navedene pogodnosti, koji nemaju beneficiran staž, koji svojim porezima finansiraju taj VMA, valjda zaslužuju da se na njemu i leče.
  • REZERVISTA

    31.07.2016 14:57
    goxns
    Niko vojsku ne napada.
    I rezervisti su vojska, ali nemaju peivilegije koje dobijaju ovi iz redovnog sastava.
    Ja sam mobilisan dva puta i učesnik sam rata.Zašto JA da se ne lečim na VMA i moja žena?Zašto SU REZERVISTI VOJSKA KADA TREBA RATOVATI, A NISU VOJSKA KAD SE DELE PARE,STANOVI I DRUGE POGODNOSTI?
    Čak nama ni ratne dnevnice nisu isplaćene.Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.