NBS: Normalno je da meso leti poskupi

Sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju, poraste cena svežeg mesa, ocenile je danas Narodna banka Srbije komentarišući uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije.

"U proteklih deset godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa", navodi se na sajtu NBS. Dodaje se da, istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.

U Srbiji je krajem jula svinjsko meso poskupelo više od 30 odsto, a početkom jula i cena piletine je veća za oko 25 odsto.

Komentarišući cene voća i povrća NBS je navela da je sezonski faktor tu još izraženiji i cene tih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća. "Cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou", istakla je NBS.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast inflacije je u prvom polugodištu ove godine bio od 0,9 odsto, od čega 0,4 procenta u prvom i 0,5 procenata u drugom tromesečju, uglavnom usled sezonskog poskupljenja robe.

Kako je objasnila NBS, rastu inflacije je u prvom tromesečju najvećim delom doprinelo poskupljenje voća i povrća, dok je pojeftinilo sveže meso, odeća i obuća i turistički paket-aranžmani.

U drugom tromesečju su povećane cene turističkih paket-aranžmana i cene odeće i obuće, a pojeftinilo je povrće.

  • jo

    09.08.2016 17:24
    moj do mojega
    E samo sam čekao jorgobanku i njene eksperte da guknu koju pošto su odradili svoju turu vežbanja po teretanama.Sve kako sam i očekivao i onda izguglujem i vidim da kod madjara,rumuna,bugara nema " sezonskog " uticaja odnosno cena mesa je iskoro sta kao i u junu i maju.Ali pošto smo mi " lider " u regionu po mnogo čemu kako kaže " nesalomivi " valjda je sezona samo kod nas a ovi ostali propadaju ali časno i pošteno.Zato je samo u Serbistanu kilogram buta 530 dinara a kilogram pečenice 500.Valjda meso kalira u sezoni dok se osuši
  • djura

    09.08.2016 16:37
    @Zivan
    Ajde, majke ti ili nauci pravilno da pises, ili se mani komentara! Sta si ti Vuk Karadzic "novije istorije", ili retard koji ne shvata da u srpskom jeziku nema ZZ, SS, SH...
  • Laza

    09.08.2016 15:12
    U svim normalnim državama postoji suzbijanje monopola i zaštita potrošača. To je kod nas naučna fantastika. Jedan čovek se u Srbiji seti da treba da poskupi meso za........za onoliko koliko on želi. I to se desi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija