NBS: Normalno je da meso leti poskupi
"U proteklih deset godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa", navodi se na sajtu NBS. Dodaje se da, istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.
U Srbiji je krajem jula svinjsko meso poskupelo više od 30 odsto, a početkom jula i cena piletine je veća za oko 25 odsto.
Komentarišući cene voća i povrća NBS je navela da je sezonski faktor tu još izraženiji i cene tih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća. "Cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou", istakla je NBS.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast inflacije je u prvom polugodištu ove godine bio od 0,9 odsto, od čega 0,4 procenta u prvom i 0,5 procenata u drugom tromesečju, uglavnom usled sezonskog poskupljenja robe.
Kako je objasnila NBS, rastu inflacije je u prvom tromesečju najvećim delom doprinelo poskupljenje voća i povrća, dok je pojeftinilo sveže meso, odeća i obuća i turistički paket-aranžmani.
U drugom tromesečju su povećane cene turističkih paket-aranžmana i cene odeće i obuće, a pojeftinilo je povrće.
Komentari 8
jo
djura
Laza
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar