Oprez na putovanjima, srpske turiste pljačkaju na putu za Grčku

Sve je veći broj građana Srbije koji na putu za Grčku postaju žrtve drumskih razbojnika, koji ih pljačkaju ili varaju prodajući im lažno zlato.

Ovi razbojnici uglavnom su rumunski ili bugarski državljani, a turiste vrebaju na putu Solun-Evzoni, kao i na delu auto-puta kod Asprovalte.

Mirko Butulija, predsednik Auto-moto Saveza Srbije, kaže da je ova pojava prisutna na auto-putevima već godinama, ali da je ove godine naročito izražena u Grčkoj.

"Oni često sa sobom imaju ometače mobilnih telefona kako žrtva ne bi pozvala stručnu službu za pomoć. Dok naivni turisti koji se zaustave pokušavaju da pomognu i reše problem nesrećnom putniku, druga ekipa odlazi do vozila koje je turista ostavio i uzimaju mu torbicu, novčanik, telefon i sve što je ostavio nezaštićeno", kaže Butulija.

Kako navodi, bilo je informacija da su prethodnih godina ovi prevaranti postavljali prepreke na putu, češljeve ili eksere, i sami prouzrokovali kvar da bi kasnije nudili pomoć.

"Rumuni ili Bugari se pretvaraju da su Turci i da su ostali bez novca, da su im blokirane kartice. Traže novac, a u zamenu nude lažno zlato. Ovakvu prevaru je teško dokazati, tako da ovi kriminalci retko budu privedeni pravdi", zaključuje Butulija i dodaje da je ovakvih kriminalaca bilo i u Srbiji.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da, pored auto-puta kod Soluna, ovakvih pljačkaša ima i na auto-putu ka Atini.

"Uglavnom su na deonicama auto-puta koje turisti često prelaze", upozorava Okanović, koji turistima iz Srbije savetuje oprez i stalnu budnost.

KAKO VARAJU TURISTE

1. način
- Zaustavljaju vozilo žrtve signalizirajući i mašući rukama iz automobila s ukradenim tablicama
- Traže novac glumeći Turke koji su ostali bez novca i s blokiranim karticama
- U zamenu nude lažno zlato

2. način
- Parkiraju se i prave da im je vozilo u kvaru
- Signaliziraju vozilima koja prolaze da im je potrebna pomoć
- Dok im naivni turisti pomažu oko vozila, druga grupa pljačka auto

3. način
- Voze paralelno s vozilom žrtava i kroz prozor ukazuju na kvar
- Nude pomoć
- Sa zadnjeg sedišta izlaze još dvojica do tada sakrivenih pljačkaša, koji krišom pljačkaju
- Nekoliko kilometara dalje bacaju dokumenta, a novac zadržavaju

  • opet

    11.08.2016 14:01
    bas samo na putu u Grckoj
    inace na ostalim putevima toga apsolutno nema
    a ekipa koja radi na granicnim prelazima
    rotiraju ih sa ekipom sa vecih raskrsnica po gradovima
    dosta vise sa narucenim tekstovima tipa pljujemo po ...
    ko bre normalan staje na sred puta u stranoj zemlji da kupi zlato?!
    pisite o ovima sto reketiraju po parkinzima
    kako njih da se rasimo?
    kako od njih da se branimo?
    zasticeni su ko beli medvedi
  • evgenije

    11.08.2016 13:17
    Ovih što traže novac za gorivo ima i na parkingu kod Rodića. Čim se parkiraš odmah ti prilaze kola sa austrijskim, nemačkim, rumunskim, bugarskim ili italijanskim tablicama. U tim kolima obično sede rumunski, bugarski ili mađarski Romi. I onda kreće srceparajuća priča. Krenuli na godišnji i pred Novim Sadom skontali da su zaboravili da ponesu novac od kuće pa im kao treba samo 50 evra kako bi kupili gorivo a zauzvrat nude tonu zlata, na desetine kožnih jakni i slično. Ima i belaca koji su pokupili taj fazon pa krenuli tako da ih kopiraju. Prošle nedelje me kod Rodića startovala dva Bosanca u kombiju austrijskih tablica. Treba im novaca za gorivo do Banjaluke, imaju odličan radio za auto kao sredstvo kompenzacije. Da sve bude interesantnije ponovo sam ih video juče ujutru na parkingu kod Big-a kako žicaju novac za gorivo. Zaskočili neku ženu i pričaju joj bajke. Samo sam im prišao sa kolima, spustio prozor i rekao "jarane, ja sam sada zvao policiju a vas dvojica ako hoćete sačekajte ih ovde". Izgubili su se u roku od momentalno.
  • Panonski kengur

    11.08.2016 13:09
    Meni mogu jedino paradajz da maznu, ali lep je domaći ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.