Milijarde iz dijaspore čuvaju socijalni mir u Srbiji

U prvih pet meseci ove godine u Srbiju je iz dijaspore stigla 1,1 milijarda evra, dok je u istom periodu prošle godine taj priliv bio za 100 miliona evra veći.
Prosečan godišnji priliv iz inostranstva u poslednjih pet godina iznosio je oko 2,7 milijardi evra, odnosno oko 8,2 odsto BDP-a. Najviši iznosi doznaka potiču iz zemalja u kojima živi veliki deo naših ljudi. 
 
U Narodnoj banci Srbije navode da doznake tradicionalno predstavljaju jedan od najstabilnijih priliva iz inostranstva u Srbiju.
 
"Naši ljudi iz sveta svojima u Srbiji poslali su lane 2,86 milijardi evra, što je za 9,7 odsto više nego u 2014. godini", kažu u NBS za "Novosti".
 
Od početka ovog veka, prema računici ekonomista, u proseku smo trošili za petinu više nego što smo zarađivali zahvaljujući i tim doznakama. Da nije bilo njih u Srbiji bi se živelo mnogo skromnije. Gastarbajteri iz Turske u prethodne dve godine su u proseku slali oko 300 miliona dolara i svojim su novčanim pošiljkama pretekli "kolege" na privremenom radu u Francuskoj i Italiji.
 
"Dijaspora svojim doznakama, koje su daleko veće od direktnih stranih investicija, ima važnu ulogu u očuvanju socijalnog mira, ali mora biti podstaknuta na investicije u matici, za šta je potreban novi odnos države", smatraju ekonomisti.
 
Najviše novca dolazi iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i SAD. Čak 23 odsto stanovnika Srbije ima bar jednog člana porodice u inostranstvu, a 11 odsto njih ima povremene ili redovne prihode od rođaka iz sveta.
 
"Računica pokazuje da neposredno, ili na neki drugi način, dijaspora u Srbiji pomaže oko 800.000 ljudi. Od početka 2001. naovamo s raznih strana nam je stizala ogromna suma deviza. Bilo je tu donacija, povoljnih i nepovoljnih kredita, ali su doznake naših ljudi, po pravilu, bile najredovnije i najobilnije", kaže redovni član Akademija ekonomskih nauka Mlađen Kovačević.
 
Prema pisanju "Novosti", samo po osnovu takozvanih tekućih transfera, od 2001. do 2012. godine iz inostranstva je u neto iznosu stiglo više od 34 milijarde evra. Poređenja radi, na ime stranih direktnih i portfolio investicija u tom periodu inkasirali smo znatno manje - oko 19,5 milijardi evra.
 
Podaci Svetske banke pokazuju da je u prvoj deceniji ovog veka iz dijaspore u Srbiju stiglo čak 43 milijarde dolara i da su doznake u procesu iznosile 13,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. Po toj računici, od 2000. do 2010. u Srbiju je stiglo 2,5 puta više doznaka nego direktnih stranih investicija.
  • Milan

    07.04.2017 00:02
    meseca@gmail.com
    Koga bre vi pomažete, veći ste lažovi od Vučića.
    Što bi ste posrali pojeli bi, samo da imate što više za slamaricu pa da se falite kad dođete u sela.
    Sram vas bilo.
  • Kaligula

    16.08.2016 15:13
    Zasto bise gnjavili gradjani koji donose novac i trose ga u Srbiji - samo bedni prokletnici bi zeleli odrapiti porez na taj novac. Zato toliko pametnih i mladih odlazi iz zemlje jer je ovde sve poplocano budalama i idiotima kojiti zavlace ruku u dzep.
  • rada

    16.08.2016 14:41
    Ja nemam nikoga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.