Mogu li roditelji da odgovaraju ako dete hrane kao vegana?

Pred poslanike italijanskog parlamenta stigao je neobičan predlog zakona.

Roditelji koji svoju decu hrane na veganski način, bez upotrebe bilo kakvih namirnica životinjskog porekla, mogli bi zbog toga da snose sankcije. Naime, za roditelje dece mlađe od 16 godina koji se odlučuju za ovakav način ishrane predlaže se kazna zatvora od godinu dana, a čak dve godine ako su mališani vegani trogodišnjaci ili mlađi od tog uzrasta. Inicijator predloga je poslanica stranke Forca Italija Elvira Savino, koja je, kako prenosi britanski Telegraf, rekla da je izbor odrasle osobe da bude vegan lična stvar, ali ako se takav zahtev nameće deci, mogu nastati ozbiljni problemi po zdravlje. Zbog toga ona smatra da država ima pravo da se umeša.

Ova inicijativa nastavak je burne rasprave u italijanskim medijima koji su razmatrali slučajeve dece koja su se razbolela jer su bila na veganskoj ishrani, pa su ih socijalne službe oduzele od roditelja i poverile starateljima na čuvanje. Javnost je potresao slučaj deteta vegana, koje je sa 14 meseci bilo teško kao beba od samo tri meseca. Zabrinuti roditelji doveli su dete u bolnicu u trenutku kada je sa nešto više od godinu dana bilo veoma pothranjeno, sa nedostatkom kalcijuma, a zbog poremećaja srca moralo je da bude i operisano. Sud je ovim roditeljima oduzeo pravo na dalje brigu o detetu.

Sme li zakon da se umeša u pravo roditelja da sami izaberu kako će da hrane svoju decu i predloži ovako drakonske kazne za ljude koji veruju da je vegetarijanska ili veganska ishrana bolja od one koja podrazumeva konzumaciju mesa, pitanje je i za lekare i za pravnike.

Prof. dr Branko Jakovljević, specijalista ishrane sa Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta u Beogradu, vegansku ishranu nikada ne bi preporučio za decu i mlade osobe, dok je vegetarijanska ishrana donekle prihvatljivija varijanta. Vegani, podsetimo, izbegavaju sve namirnice životinjskog porekla, dok vegetarijanci uzimaju mleko i jaja.

"Uz poštovanja sloboda i prava roditelja da u određenom uzrastu odlučuju u ime deteta o načinu ishrane, pitanje je da li se odluka da se detetu potpuno uskrate namirnice životinjskog porekla može prepustiti samo roditeljima. To je naravno pitanje i za pravnike i političare, ali nijedan lekar ne može deci mlađoj od 16 godina savetovati da u ishrani poštuju samo principe veganske ishrane. Ona može bitno da ošteti zdravlje. Anemije su pratilac svake veganske ishrane, jer se gvožđe i bitni elementi od kojih se stvaraju crvena krvna zrnca nalaze uglavnom u namirnicama životinjskog porekla", kategoričan je dr Jakovljević, piše današnja Politika.

Vegetarijanska ishrana, po njegovom mišljenju, manje je štetna i ne mora uvek da se loše odrazi na zdravlje deteta, ali samo uz dobru medicinsku edukaciju roditelja.

Doktor pravnih nauka Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu, smatra da kada bilo kakav roditeljski tretman ugrožava zdravlje i život deteta ima mesta za reagovanje države. Doduše, predložene italijanske zatvorske kazne navodi kao preterane. Za početak pomoći će i da se deca izmeste u drugu porodicu.

"Neko će reći da se u ovom slučaju krše prava roditelja, ali svako pravo prestaje da postoji kada se pređe u fizičko i zdravstveno zlostavljanje. Kao što nemaju pravo da ga tuku, zanemaruju ili mu uskraćuju školovanje, tako nemaju pravo da mu načinom ishrane nanose štetu. Bez obzira što su u najboljoj nameri dete izložili vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ako dete slabi, zaostaje sa svojim vršnjacima i ima ozbiljne zdravstvene probleme, država ima pravo da se umeša", kaže Zorica Mršević.

Na pitanje zašto način ishrane, poput vegetarijanskog koji je dobar za odraslu osobu, ne može biti podesan i za decu, dr Jakovljević kaže da vegetarijanska ishrana ni za odrasle osobe nije idealna, ali da sve zavisi sa čime je poredite. Ako je poredite sa tipičnom srpskom prehranom koja podrazumeva puno obroka iz pekare ili pečenjare, bez povrća i voća – vegetarijanska je ishrana bolja. On, međutim, naglašava da su proteini životinjskog porekla neuporedivo zdraviji za rast i razvoj dece i kompletniji od onih koje mogu uneti vegetarijanskim ili veganskim načinom ishrane.

On dodaje da prema njegovim saznanjima vegana i vegetarijanaca u Srbiji nema mnogo, a da je tako i u svetu. Po zvaničnim britanskim podacima, procenat ljudi koji su dve godine u kontinuitetu bili na vegetarijanskoj ishrani ne prelazi jedan procenat, a vegani su još malobrojniji. Što se tiče Srbije, nema ni zvaničnog ni približnog broja osoba koje se hrane vegetarijanski.

Novosađani sve deblji, ali ima i više vegana

Odlazak u ekstreme vodi kako do gojaznosti, tako i do anoreksije i bulimije, bolesti nedovoljne uhranjenosti, a čija krajnja posledica može da bude i smrt. Štaviše, nepravilna ishrana je u Srbiji, kao i u svetu, vodeći faktor rizika za razvijanje bolesti od kojih umire oko 85 odsto stanovništva.

Višedecenijske navike u ishrani stanovništva u Srbiji, a naročito u Vojvodini, uticale su da postanemo gojazni, taložimo masti i šećer, a sada nas pogađaju i nova oboljenja. Više o problemima u ishrani Novosađana čitajte OVDE.

  • maja

    05.03.2018 01:48
    @Mile Pravi vegani ne meso, jaja i mleko ,ali i ne koriste nista zivotinjsko, za odecu, obucu, gledaju koja se koznetika ne testira na zivotinjama. Znaci taj segment brige o zivotinji je cask i ispred ishrane. Oni mogu cak i da se hrane nezdravo (naravno vecina ipak gleda da pazi sta jede. Imas sa druge strane one koji ce se hraniiti kao vegani ali na primer zbog nekog zdravstvenog problema, I bas ih briga za dobrobit zivotinja, Oni nisu vegani, oni su osobe na biljnoj ishrani. A sto se tice teksta, Da li ce onda npr biti kaznjivani i roditelji cija su deca debela jer im se daje prvise scera. Mada je po meni jedan od najvecih zlocina davati deci virsle, pastete i slicne suhomesnate stvari. To je davanje otrova u malim kolicinama. Vegatarijansaka pa i veganska hrana kao i reglularna mogu biti i u zdravoj varijanti, a mogu biti i losi. Zavisi koliko ko poznaje materiju i kako je odlucio da se hrani. Vegani nisu protiv dojenja beba (sem mozda po nekog izuzetka, mada ima vise takvih koji su medju mesozderima sa tim da su tu razlozi tek banalni. npr da se ne bi grudi deformisali).
    Stav normalnih vegana je da je svako meko namenjeno svojoj vrsti. Kravlje telentu , kozije jaretu, slonovsko slonicu a ljudsko humanim bebama.
  • Maki

    04.03.2018 13:49
    The best chance they would have at preventing cancer and other chronic diseases would be to promote a whole food, vegan diet.

    Academy of Nutrition and Dietetics:
    "Appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases. These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes."

    Harvard:
    "A plant-based diet rich in fruits, vegetables, whole grains, and healthy plant oils can help men stay healthy and ward off heart disease, stroke, diabetes, cancer, and other chronic conditions."

    Stanford:
    "Vegetarian diets have been associated with a reduction in cardiovascular disease mortality by as much as 29 percent and cancer incidence by 18 percent."

    University of California, Los Angeles (UCLA).
    "As for nutritional concerns: Pound-for-pound, gallon-for-gallon, animal-sourced foods use vastly more water and carbon to produce than plant-based foods. However; ounce-for-ounce, the amount of protein that you get from plant-sources, such as legumes, seeds, and grains, is closely on par, plus full of other healthful nutrients including fiber, sterols, stanols, and vitamins and minerals."

    University of Oxford:
    Vegan diets could prevent 8.1 million deaths per year.

  • G

    22.08.2016 21:46
    @Orwell Vegan - o sebi ste svojim komentarima rekli i otkrili i više nego što ste želeli, i skoro da i nemam šta da vam dodam više od komentara upućenog licu potpisanog sa "aorta" koji se diči svojim umećem argumentovane rasprave.
    Predložio bih vam da umesto viršli i slanine kao jedinih mesnih proizvoda, kao "najpametniji izbor" se dobro najedete isključivo zdrave biljne hrane - otrovnih pečurki. Prijatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija