Test kojim se procenjuje poštenje policajaca stvara mogućnost dodatne korupcije

Nedovoljna definisanost testa integriteta policajaca, koji je predviđen novim Zakonom o policiji iz 2016. godine, može dovesti do stvaranja novih kanala korupcije i zloupotrebe.
Od prve najave ovog testa, pre više od pola godine, nije urađeno ništa kako bi se dodatno definisali sporni delovi, ali je i priča o njegovoj primeni utihnula. 
 
I dalje je nejasno da li će se testirati samo policajci za koje postoji sumnja da su učestvovali u korupciji ili će svi biti podvrgnuti testu. Takođe, ne zna se ni da li će policajci o tome biti obavešteni, ko odlučuje ko se testira, a nepoznanica je i kako će izgledati sam postupak.
 
Za Sofiju Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) su ove okolnosti neprihvatljive, jer se pitanja korupcije svode na odluku ministra.
 
"Potrebno je da policiju kontroliše telo koje je nezavisno od izvršne vlasti, na osnovu jasnih i javno dostupnih procedura. Važno je da znamo da krivični postupak već daje dovoljno mehanizama za tajno prikupljanje dokaza o korupciji, ali je za takvo prikupljanje dokaza potrebna odluka suda. Naše ministarstvo je odlučilo da se ponaša kao da ova mogućnost ne postoji i predstavi da je neophodno da sprovodi postupak koji ne podleže nikakvoj kontroli. To je sigurno lakše za ministarstvo, ali nije dobro i neće voditi rešenju problema visoke korumpiranosti u policiji. Baš naprotiv, može otvoriti nove kanale korupcije za one koje žele da ovaj nedovoljno definisani postupak kontrole zaobiđu", kaže Mandić za 021.rs.
 
Anketa BCBP-a je pokazala da čak 96 odsto građana smatra da je policija korumpirana. Novim testom bi trebalo da se pokaže da li je takav stav opravdan ili ne, ali zbog nedefinisanosti testa može doći i do njegove zloupotrebe unutar policije.
 
"Bez postojanja kriterijuma ko će biti testiran, oni koji zaista učestvuju u korupciji mogu da izbegnu ovaj test. Odluka o testiranju i njeni rezultati mogu biti izvor međuljudskih ili političkih obračuna unutar policije. On može biti i način zastrašivanja, a njegovim rezultatima se može manipulisati. Ko će odlučivati o tome da li je neko 'prošao' test ili ne? Dakle, možemo da dobijemo alatku koja umesto što sprečava, podstiče nezakonite radnje unutar policije", objašnjava naša sagovornica.
 
Inače, postoje indicije da će se informacije o policajcima prikupljati na osnovu audio i vizuelnog snimanja policajaca na zadatku, ali i korišćenjem "prikrivenog islednika". Međutim, problem je što podaci prikupljeni na taj način ne bi bili uvaženi kao zakoniti na sudu.
 
Zakon o krivičnom postupku zahteva da ove mere prikupljana podataka budu odobrene od strane suda i zahteva se da se one koriste samo ako je nemoguće prikupiti dokaze na druge načine. U suprotnom, dokazi su nezakoniti. U BCBP-u smatraju da je neophodno da se ovi dokazi prikupljaju u skladu krivičnim postupkom, jer će dokazi tek onda biti upotrebljivi na sudu.
 
U Srbiji već postoje zakoniti mehanizmi za kontrolisanje pripadnika MUP-a. Jedan od njih je rad Sektora unutrašnje kontrole policije (SUK), kome se mogu obratiti i građani sa pritužbom na rad nekog policajca. Kako bi kontrolisali svoje pripadnike SUK ih tajno nadzire, prati i snima. Takođe, policajac za nedozvoljene radnje može biti kažnjen po disciplinskom postupku, što je najbrži način.
 
Kako bi test postao funkcionalniji naša sagovornica smatra da bi SUK trebalo da ima značajniju ulogu prilikom kontrole policajaca.
 
"Policija bi pri zapošljavaju i napredovanju svojih službenika morala voditi računa o integritetu i njihovoj sklonosti ka korupciji. Bez toga problem korupcije u policiji nije moguće sistematski rešiti. Tu unapred najavljani test integriteta može biti od velike pomoći, odnosno može ispitivati stavove ili osobine ličnosti kandidata za zaposlenje i unapređenje", zaključuje Mandić.
  • Marko Idjan

    24.08.2016 12:03
    A sta vredi kad na Policiji Detelinara imamo Policajce koji stalno imaju prijave disciplinske od svojih staresina, radnika, gradjana krivicne prijave i sta se desi? Dodju kod svojih kompanjona tuzioca i ovi sve izbace zataskaju. Znaci tuzioca koji krivicnu prijavu podnesenu redovnim putem odbaci treba da ide u zatvor a ne na testove. Sve ovo je sprdacina od drzave. Dok narod kao u Turskoj ne uzme zakon u svoje ruke nista se nece promeniti. Pogledajte svakih 5 godina to je zakon naleti neko pobije sve na sudu i sudiju i ostale desilo se u Zagrebu nedavno. Naravno kad posten covjek vidi koja je to sprdacina na sudu kako advokati kradu i prave se budale prema nama kako su u dilu sa sudijama itd. A di je cajo iz Vrbasa bas radi na toj stanici? Posten coek doso iz Bosne zavrsio kurs i uzima privatno i krade jer zataskava prijave. Samo jednom kad dobije prijavu izbaciti iz Policije odmah. Odmah.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.