Vakcinacija svinja protiv kuge smanjuje izvoz, a povećava uvoz

Pre devet godina, najavljivano je da će vakcinacija svinja protiv kuge biti ukinuta "sredinom naredne godine".

Naredna godina je prošla, kao i još sedam za njom, da bi odgovor Uprave veterine na isto pitanje bio - isti.
 "U planu je prekidanje vakcinacija svinja za sledeću godinu" rečeno je Danasu u Ministarstvu poljoprivrede. Konačan stav, navodi se u odgovoru listu, doneće se po dobijanju neophodnih izveštaja sprovedenog monitoringa divljih svinja i procene rizika.

Vakcinacija protiv svinjske kuge odavno je ukinuta u evropskim zemljama i upravo to što je u Srbiji i dalje ima, glavni je razlog zbog kog ne možemo u većoj meri da izvozimo svinje u zemlje EU.

Poređenja radi, knez Miloš je svojevremeno pešice izvozio 400.000 svinja godišnje u Budim i Peštu, a vek ipo kasnije Srbija je, prema podacima PKS iz 2014. izvezla svega 26.000 svinja, a uvezla 330.000 svinja.

Da bi se izvozni bilans popravio, neophodno je ukinuti vakcinaciju, a čak i kada se to desi, zabrana izvoza važi dve godine posle toga. Jedan od glavnih uslova za ukidanje vakcinacije jeste da se smanji broj žarišta svinjske kuge, a on je ispunjen.

"Žarišta bolesti nema već nekoliko godina, tačnije od 2010. Tokom 2006. je bilo 199 žarišta, da bi se taj broj znatno smanjio već sledeće godine. Od početka ove godine ipak je vakcinisano oko 30 odsto svinja a do kraja godine očekuje se da se vakciniše njih preko 90m odsto", kažu iz Uprave za veterinu.

Prema rečima agrarnog analitičara Vojislava Stankovića, "vakcinacija nije ukinuta jer se proizvođači svinja jednostavno plaše kuge, jer tada moraju da pobiju ceo tor". On napominje međutim da to nije glavni problem u stočarstvu, već su krive asocijacije proizvođača i država.

"Proizvođači nemaju poverenja u industriju, a država je liberalizovala tržište i napravila dodatnu konkurenciju. Srbija bi teško mogla biti konkurentna na već zasićenom tržištu, već izlaz treba da tražimo u izvozu prepađevina od mesa", kaže on i napominje da bi država trebalo što više da ohrabruje domaće proizvođače, a što manje da dozvoljava stranim investitorima upliv u domaću poljoprivredu. Opširnije čitajte u tekstu Danasa OVDE.

  • Observer

    27.08.2016 10:58
    Kvaka
    Slažem sa sa g. Stankovićem i dodajem da nije KVAKA u vakcinaciji svinja, samo nam skreće pažnju od bitnih stvari. 1. Strategija Države u poljoprivredi je pogrešna, a i ne sprovodi se, takva,kakva je. 2. Imamo otvoreno polje da pokažemo našu umešnost preko izvoza junećeg mesa, a od toga ništa. Ni trećinu odobrene kvote, ne možemo da ispunimo !? Tu VAKCINACIJA nije prepreka, pa šta je prepreka ? Kad prekinemo vakcinaciju svinja, ima samo da teče med i mleko !
  • Veganka

    26.08.2016 21:55
    http://youtu.be/C89ACdYmWac
    Sloboda za životinje!
  • Miki

    26.08.2016 21:49
    zdravlje
    Koliko juce bilo je zdravo meso nase stoke i mi smo bili zdravi,sve sto nevalja zapatili smo od tih zemalja koje nam brane da izvozimo meso.Oni misle da se bolest moze bodljikavom zicom zaustaviti,e grdno se varaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija