Protest prosvetara 31. avgusta

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je za 31. avgust, dan pre početka nove školske godine, protestni skup simbolično nazvan "u pet do 12", na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi ukazali na probleme u obrazovnom sistemu i moguće načine rešavanja.

Predsednica USPRS Jasna Janković ocenila je da je obrazovni sistem zapušten, sa stalnim novim pravilnicima koji unose zabunu i nedorečeni su, a kao primer navela je nerešiv problem tehnoloških viškova, koji se "gura pod tepih". Ona je upozorila i na problem nastavnog osoblja starijeg od 65 godina, koji se, suprotno Zakona, ostavljaju da rade, zbog čega mladi koje žele da se zaposle u prosveti ne mogu da dobiju posao.

"Imamo mnoge škole u kojima zaposleni, pa i direktori, imaju više od 65 godina", ukazala je Janković i zapitala zašto se o tome do sada nije izjasnilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Govoreći o tehnološkim viškovima, naglasila je da je novi ministar prosvete obećao da će formirati radne grupe, koje će voditi računa da isprave neke propuste, ali da se početak školske godine približava, a ništa nije rešeno.

Član rukovodstva USPRS Vladimir Adžić je ukazao da je prosvetnim radnicima tokom leta nezakonito oduzet deo plate, od 3.500 do 5.000 dinara i ako se to ne vrati, državu će to, kad bude tužena sudu, koštati više milijardi dinara, umesto 430-450 miliona dinara za koliko ih je zakinula.

Predstavnici USPRS su upozorili i na neravnomernu raspoređenost đaka u pojedinim školama, gde neka odeljenja imaju i po 40 učenika, a neke škole u istim mestima ukidaju odeljenja.

  • dokle vise

    27.08.2016 18:55
    Zar ovom narodu nije bitno obrazovanje?

    Stvari su jasne. Ako je neko zanimanje slabo placeno, za njega nece niko da se skoluje, a ko god moze, trazice bolje. Vecina obrazovanih ode u inostranstvo. To je NEMINOVNOST u svakom poslu. I tako, prosveta je skrajnuta i zapostavljena decenijama.

    I sada, neko zadovoljni prosvetom? Misli da ce doskocicama i ismevanjem prosvetnih radnika da obezbedi svojoj deci bolji zivot. I tako, tonemo sve dublje. Dok profesori siromase, zna se ko se bogati.

    A dokle vise price o neradnim danima u prosveti? Mnogo je vise posla nego sto su sami casovi. Raspust i ostalo postoji zbog dece i takva je priroda posla. Dakle, pitanje je sta je bitno za ovu drzavu i narod. Za mene je obrazovanje mog deteta bitno i zbog toga podrzavam protest. Ukoliko se nastavi sa ugnjetvanjem prosvete, uskoro nam nece biti spasa.
  • Živan

    26.08.2016 17:51
    Ovi su neumorni, njima je štrajk u opisu radne obaveze... A bar svaki drugi zaposlen u prosveti je višak...
  • Posmatrač

    26.08.2016 16:30
    Opet štrajkuju prosvetni radnici zbog svojih novčanika.: tehnološki viškovi, male im plate.
    Sudeći po njima drugih problema u prosveti nema . Njih ne interesuju djaci, zastareli planovi i programi, preveliki broj predmeta, preskupe knjige,.Problem u prosveti su samo prosvetni rdnici i njihovi novčanici.
    Ja imam rešenje: ko je nezadovoljan platom neka da otkaz.,Ne morate da radite na silu u državnim školama. Ima i privatnih, pa ako je tamo bolje izvolite.
    Država taj posao plaća koliko plaća, ko je nezadovoljan, neka promeni radno mesto i zaposli se na bolje plaćenom akop mu je dostupno.
    Na birou ima dovoljno mladih i ambicioznih ,neiskvarenih profesora bez posla koji bi za
    45.000 dinara preporodili prosvetu i posvetili se deci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.