Radnica Geoksa dobila otkaz zbog obraćanja rukovodstvu

Gabrijela Krstić, diplomirani sociolog koja je osam meseci radila u fabrici obuće Geoks u Vranju, dobila je otkaz zbog javnog obraćanja poslovodstvu kompanije vezano za plaćanje prekovremenog rada.

Naime, radnici u Geoksu su tražili da za sat prekovremenog rada dobiju još jednu dužu pauzu, što se nije svidelo poslodavcima.

"Bila sam jedina koja je pitala da li je ovo demokratija ili robovlasništvo, a da mi to ne znamo. Mi smo jeftina radna snaga, dokle više da prekovremeno radimo. Dobila sam otkaz, ali sam imala nameru da zaštitim sebe i sve ljude koji ovde vredno rade za minimalnu zaradu i trpe", kazala je Krstić, koja za osam meseci provedenih u Geoksu nije imala potpisan ugovor o radu, čime je uskraćena da u redovnoj proceduri pred nadležnim sudom zatraži zaštitu svojih prava.

Kako piše "Danas", zanimljivo je da inspekcija rada, koja je vršila nadzor po anonimnim prijava radnika, nije od poslodavca do sada tražila uvid u to da li su sa radnicima potpisali adekvatne ugovore. Umesto toga, inspektori su konstatovali da u vranjskoj fabrici Geoksa "poštuju sve standarde vezano za uslove rada".

Prema nezvaničnim informacijama radnika, jer iz Geoksa već mesecima ignorišu medije, razlog za uvođenje prekovremenog rada je navodno "kašnjenje u ostvarivanju proizvodnog plana koje je prouzrokovano kašnjenjem dostave repromaterijala". U ceo slučaj uključeno je i Ministarstvo rada, uz konstataciju da je njihov inspektor "utvrdio i da je navedeno da zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu za prekovremeni rad, od 26 odsto osnovice, što je u skladu sa Zakonom o radu".

I dalje je potpuno neizvesno da li se ovakav zaključak Ministarstva sprovodi na delu. U međuvremenu radnici sa kojima je "Danas" pokušao da razgovara, odbili su da kažu bilo šta, navodeći da su "preplašeni nakon otkaza koji je dobila njihova koleginica i da strahuju da bi i oni mogli da dobiju otkaze ukoliko bilo šta izjave za medije."

Novinarima je ulazak u fabriku Geoks bio dozvoljen samo na dan otvaranja fabrike kada je u Vranju boravio premijer Aleksandar Vučić. U fabrici bi trebalo da radi 1.200 radnika, za koje je italijanska kompanija dobila više od 11 miliona državnih subvencija dok je Gradska uprava za uređenje lokalne infrastrukture uložila više od pet miliona evra.

Novinari protestuju zbog odnosa poslovodstva Geoksa

Dopisnici nacionalnih i lokalnih medija iz Vranja, zatražiće od nadležnih ministarstva Vlade Srbije, kao i UNS i NUNS, da rukovodstvo Italijanske kompanije "uspostavi normalnu komunikaciju sa medijima i prekine arogantno ignorisanje u cilju pravovremenog i objektivnog informisanja javnosti o položaju radnika u ovoj fabrici koja liči na 'zabranjeni grad' na jugu Srbije". 

  • Predragg

    10.09.2016 11:06
    Kancelarijski pacovi su previse zasticeni u Srbistanu. Novinari u svojim tekstovima (vidimo da je ovo preneseno iz Danas-a) moraju postati hrabri ,a gradjani se pridruziti davanjem informacija koje se u Doba Interneta i raznih audiovizuelnih pomagala mogu kvalitetno dopuniti . Tekstovi moraju imati informacije- Direktor inspekcije rada u Vranju "Petar Jankovic". Inspekciju su obavili Inspektori "Milica Milovic" i "Janko Petrovicc" od "01.09 od 10.30-14.00". Sve je to veoma potrebno, da,utvrdi li se kriminalno postupanje,potplacivanje ili slicno -ti isti PJ,MM i JP popiju i otkaz i krivicnu prijavu i zabranu rada u javnim i drzavnim sluzbama -ikada. Naravno,pohvale,dodatak plati i napredovanje za sve radisne i postene (kojih ima veoma mnogo).Podrazumevam imena i prezimena svih shefova i menadzera u zoni kontrole. Ko nije nista skrivio-nema se cega plasiti.
  • Ns

    10.09.2016 11:05
    Dozivela isto u kod domaceg politicara, dozivelo je isto to sugurno milion radnika u Srbiji, gde je drzava da zastiti svoje gradjane? Strani investitori rade samo ono sto im nasa drzava dozvoljava.
  • LOL

    10.09.2016 09:42
    Koliko se ja secam Vaš premijer (jer ga ja sigurno nisam birao) je ne tako davno izjavio da ne postoji prekovreeni rad vec samo rad i da oni koji se bune sto mogu da rade su neradnici (tako nekako u tom smislu). I ja sam prijavio jednu lokalnu privatnu teeviziju u kojoj sam godinama radio kada sam video da nisu platili doprinose i mislite da je inspekcija uradila nesto? Uvek imaju nekoliko radnika na crno i nekoliko radnika koje prijave pa ne plate doprinose i nisu nikad kaznjeni kako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija