Otpremninu i bonus zatražilo 900 radnika EPS-a, prijave još traju

Ukupno 900 radnika "Elektroprivrede Srbije" do sada se javilo za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, a ova odluka koštaće firmu dve milijarde dinara.

Najbolje će proći radnici koji ostvaruju uslove za prevremenu starosnu penziju, a imaju i beneficirani radni staž. Oni će dobiti od pet do 27 prosečnih plata. Na ovaj način će se EPS rešiti viška radnika. Prijavljivanje je već počelo i trajaće do kraja meseca, a ovakvu odluku je doneo Nadzorni odbor, u dogovoru sa sindikatom i rukovodstvom.

U EPS-u očekuju da se do kraja meseca prijavi ukupno 1.500 radnika za stimulativne otpremnine, a njihova visina će zavisiti od toga koliko dugo su zaposleni na radnim mestima, kao i od toga da li se radi o beneficiranom radnom odnosu.

Međutim, i pored izdataka za otpremnine i bonuse u EPS-u kažu da će ovakva odluka doneti uštedu od 100 miliona evra do 2020. godine.

"Starosna struktura radnika EPS-a je veoma nepovoljna i premašuje 50 godina. Uslovi za doborovljni odlazak samo onih zaposlenih koji su pred penzijom i onih koji odlaze u prevremenu penziju dogovoreni su posle višemesečnih pregovora sa sindikat. EPS je tako među prva tri javna preduzeća počeo da ispunjava obaveze oko racionalizacije broja zaposlenih", navode u ovom preduzeću.

Procenjeno je da je to najbezbolniji način da se udovolji zahtevima MMF-a, koji traži da se platni spisak za 2017. godinu umanji za 1.000 ljudi. Tako će radnici EPS-a imati poseban status u rešavanju viška zaposlenih, jer će onima koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, pored otpremnina koja im po zakonu pripada, dati i dodatni novac, i to od 400.000 do čak dva miliona dinara, o čemu više možete pročitati OVDE.

Tri kategorije za otpremnine

U prvoj kategoriji se nalaze zaposleni koji odlaze u starosnu penziju i oni će dobiti ukupno pet bruto plata. Drugu kategoriju čine radnici koji odlaze u prevremenu penziju. Oni će dobiti od 11 do 21 bruto platu, što zavisi od toga koliko imaju godina staža i života, po čemu ispada da će više novca dobiti mlađi radnici. Odlazak u prevremenu penziju će se isplatiti najviše radnicima koji imaju beneficirani radni staž, pa će dobiti od 16 do 27 bruto plata.

"Elektroprivreda Srbije" ima rok od početka novembra da prihvati ili odbije prijave zainteresovanih, a radnici iz firme treba da odu do kraja godine. Nakon toga, zaposleni imaju petnaest dana rok za žalbu, koliko ostaje i preduzeću da se o njoj izjasni.

Radnici koji razmišljaju o odlasku iz preduzeća mogu da se obrate i grupama za podršku, koje će biti sastavljene od predstavnika sindikata i još nekoliko sektora u preduzeću. 

  • penzioner Elektrovo.

    21.09.2016 20:58
    Ceh
    Oko dve milijarde dinara je suma za koju se može sagraditi kapasotet u trmoelektrani od oko 10 MWe , što svedoči i o tome da učešće radne snage u ukupnim troškovima poslovanja i nije posebno velik. Upravo to stvara prostor da se u njoj mogu ,,prošvercovati,, mnogi partijski zaposleni kadrovi. Prava šteta nastaje kasnije kad ovi uzmu svu vlast u ruke, što je sada več slučaj. Rezultati su več uveliko vidljivi, a tek će. Roštiljdžije i kompanija kroje budućnost. Trenutno je na redu samoposluživanje novcem. Hoće to u ljudskom rodu kada vrednosni sistem nestane...
  • Onaj koji je otišao

    21.09.2016 14:07
    Oteraće najpotebnije, montere i ljude iz proizvodnje.
    Ostaviće manekene sa olovkama.
    Kada vide broj prijavljenih, smanjiće otpremnine.
    A kada se sve završi, počinje "punjenje" partijskim kadrom.
    Najveća javna kuća u Srbiji. Najperspektivnije preduzeće za sposobna ženska bića.
  • Hadus

    21.09.2016 12:02
    @AleVa
    Još kako postoji... Lično sam se uverio kako otac (izmešu 65 i 70 godina), jedne bitne osobe iz SNS-a radi u pisarnici suda "neke papire", i to se uopšte ne krije. Čovek je u penziji i prima platu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.