Masovne tužbe protiv Biroa za zapošljavanje zbog zakidanja na naknadama

Oko 36.000 oštećenih građana obratilo se sudovima u Srbiji zbog naknade štete, jer im je Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćivala manje naknade.

Do sada je pravda zadovoljena za oko 9.000 ljudi.

Prema tvrdnjama advokata, prosečan iznos za koji su nezaposleni zakinuti je oko 6.000 dinara, što znači da je do sada NSZ "iskeširala" oko 54 miliona dinara, ne računajući sudske troškove, plaćanje advokata, izvršitelja i veštaka.

Prema slovu zakona, svi građani kojima je prestao radni odnos, a pritom su radili najmanje godinu dana, imaju pravo na novčanu naknadu koju im jednom mesečno isplaćuje NSZ. Njen iznos ne može biti niži od 80 odsto od minimalca, jer se obračunavala na osnovu prosečnih časova rada, a ne na osnovu stvarnog - promenjivog fonda časova rada u svakom mesecu.

U NSZ tvrde da ranije nisu kršili zakon, a da se sadašnji, novi način obračuna primenjuje po nalogu Državne revizorske institucije, što je za njih obavezujuće.

"Korisnici nikada nisu imali primedbe na naš rad i na isplatu nadoknada, što se najbolje vidi po tome što do njihove odluke nismo imali nijednu tužbu. Postojanje štete, njen iznos i odgovornost se ispituje u svakom konkretnom slučaju. Svi oni koji su nas do sada tužili uspeli su u svojim zahtevima", kažu u NSZ.

Sudovi su, kako objašnjavaju u ovoj instituciji, u velikom broju slučajeva usvajali tužbene zahteve, a samo u jednom manjem broju ih odbijali. Zbog toga je 31. marta ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje "izjavila reviziju Kasacionom sudu" kako bi se omogućilo jednako postupanje u svim predmetima.

"Potraživanja tužilaca po osnovu manje isplaćene novčane naknade nisu velika i u većini slučajeva ukupno iznose od 1.000 do 5.000 dinara. Veći deo sume koju na kraju po presudama moramo da isplatimo ide advokatima, veštacima i javnim izvršiteljima. Oni, postupcima protiv nas, zarađuju i po 10 puta veće iznose od onih koje dobijaju korisnici novčane naknade", kažu u NSZ.

U beogradskoj advokatskoj kancelariji "Perović" objašnjavaju da se sporovi vode pred upravnim sudovima i problem je bio da li će se postupci voditi kao krivični ili parnični.

"Dosadašnja sudska praksa potvrđuje da je korisnicima novčane naknade isplaćivana manja naknada od one koja je trebalo i to od 1.700 do 2.900 dinara za svaki mesec. To znači, da je prosek dugovanja po korisniku 2.000 dinara mesečno. Svi građani koji su bili korisnici ove naknade imaju pravo da putem suda zahtevaju isplatu štete koja treba biti uvećana za zakonske zatezne kamate", kažu u ovoj kancelariji za "Novosti".

Period od tri meseca je minimalan na koji korisnik ima pravo na naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje, objašnjavaju advokati. S obzirom na to da je prosečno svakog meseca korisniku isplaćivano manje po 2.000 dinara, to je svako od njih u proseku oštećen za najmanje 6.000 dinara. 

  • Mb

    26.03.2024 09:43
    Propala drzavna administracija
    Nekima su zakinuli i nidu odgovsrali za bezakonje odgovornog lica direktor, s nekima nisu ni isplatili. Nikada nikoga nisu zaposlili niti to znaju da rade, jer su nestrucni oocev od direktora (nije zamenjiv lo njegovom zakonu). Cime se bave? Evidencijom, za sta ih drzava i EU donacije finansiraju. Nisu sposobni da se izbore za dkstojanstven nekompromitovani rad i da vrse ono sto im je posao: Da zaposljavaju na decentnoj osnovi, da isplacuju mesecna lrimanja nezaposlenima dok ih ne zaposle, a ne na osnovu da li su i koliko dugo prethodno radili. Ta sluzba jd dovedena do stanja jada i u njoj kažu strankama mi ne možemo nikoga i nigde da zaposlimo i da smanjimo broj nezaposlenih. Sluzba pociva na organizaciji od pre 50 godina i losem i zaostalom tekstu Zakona o zaposljavanju i ne moze vrsiti prinudu za prihvat poslova kojima unizava steceni ljudski kapital i sprecava njegov razvoj.
  • Gordana Janošević

    24.02.2017 21:12
    pomoć
    Miki, da li ti je neko pomogao? Kome da se obratim za pomoć? Prvi put sam za ovo čula danas na TV-u i kažu da zastareva za 5 meseci.
  • dejanpera

    01.02.2017 16:53
    Za RAdnika
    Necemo da beremo jabuke zato sto se placa 1 dinar po kilogramu i za dan mozemo da zaradimo od 600 do 800 dinara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.