Ministarstvo odbrane naplatilo ženi za stan koji nikad nije dobila

Dragica Adamović Ostojić skoro dve i po decenije čeka da joj Ministarstvo odbrane vrati 10.000 maraka koliko je platila otkup stana, koji, nadležni tvrde - ne važi, a još veći paradoks je što za taj stan plaća porez na imovinu i zakupninu.

Kao akademski slikar tekstila, na konkursu, tada Saveznog ministarstva odbrane dobila je atelje za stanovanje i umetničku delatnost, u kome već 40 godina živi sa porodicom. Prema Zakonu o stanovanju, 1992. godine otkupila je stan za 10.000 maraka. Ministarstvo je uredno primilo uplatu a zatim je nakon mesec dana obavestilo da na to ustvari nema pravo.

"Iako su mi obrazložili da stan nije za otkup, nikada mi nisu vratili novac", priča Dragica kako je uvučena u klupko administarcije.

Sagovornica "Blica" je još dva puta je pokušala da dođe do stana. Prvi put je to bilo 1998. godine kada je Ministarstvo odbrane raspisalo konkurs da se umetnicima ateljei prodaju po metodologiji za otkup stana. Isto rešenje donosi se i 2004.

"Na taj način prodata su tri stana. Nama ostalima nisu ni odgovorili. Imali smo ćutanje administarcije, što je protivzakonito", kaže Dragica.

Od tada Dragica vodi spor već 9 godina. Tužila je Vojno građevinsku upravu, zato što kako kaže, nije učinila ono što je država naložila. Dobila je dva rešenja u svoju korist, ali je Viši sud oborio Rešenje za otkup i vratio na ponovno odlučivanje.

U Vojno građevinskom centru Beograd kažu da je atelje Dragici Adamović Ostojić dodeljen isključivo za obavljanje umetničke delatnosti i da zbog toga nije mogla da ga otkupi.

Odgovor na pitanje zašto joj novac nije vraćan 24 godine nisu dali osim objašnjenja da su joj poslali obaveštenje o povraćaju početkom ove godine. U njemu je pisalo da je postupak zastareo i da može da ih tuži, uz visoku sudsku taksu.  

  • Stana

    15.10.2016 23:31
    otimacina drustvene imovine
    Kada ce doci na red otimacina gradskih stanova, u koje su se mnogi uselili bez zakonskog osnova ali uz blagoslov i finansijsku korist pojedinaca zaduzenih za brigu o tim stanovima.
    Posebno su u tim radnjama se okoristili pojedinci iz MUPa, stanove su dobijali na koriscenje a nakon toga im je odobren otkup.Ti stanovi su imali sasvim drugu namenu, ali ova rabota je vrsena masovno i protiv zakonito.
  • Joca

    15.10.2016 23:20
    poznate mucke
    Samo su odabrani mogli da dobiju kvadrate na koriscenje a kasnije ih otkupljivali,samo zato jer su imali pravu informaciju o slobodnim stanovima.U te stanove su se useljavali bez odobrenja ili sa odobrenjem koji su na razne nezakonite nacine dobijali.
    Drzavna svojina se mora ponovo procesljati i uvesti u javnu evidenciju, a ne da je dele politicki mocnici kako se kome cefne.Ovde ima mesta i za krivicnu odgovornost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija