Za prve generacije Bolonjaca dodatnih godinu dana za završetak studija

Skupštinski Odbor za obrazovanje usvojio je danas jednoglasno amandmane kojima se omogućava starim studentima doktorskih i magistarskih studija još dve godine za završetak studija.

Predsednik odbora Muamer Zukorlić rekao je da je prva verzija vladinog predloga bila da se omogući dve godine produžetka za stare studente osnovnih studija, a da na to nemaju pravo studenti magistarskih i doktorskih studija.

"Zalagao sam se da svi polaznici studija iz tog vremena imaju isti status. Još logičnije je bilo da magistrantima i doktorantima, kao naučnim radnicima treba više vremena, obzirom na prilično umornu birokratiju na fakultetima", naveo je Zukorlić.

Odbor za prosvetu usvojio je i zaključak da se za prve tri generacije Bolonjaca produži školovanje i da dobiju još po godinu dana za završetak studija. "Prve tri generacije Bolonjaca su neka vrsta žrtve Bolonjskog procesa, prvi su ušli u proces, a fakulteti i sistem nisu bili spremni za to", rekao je Zukorlić.

On je pojasnio da će na osnovu zaključka ministarstvo prosvete raditi uputstvo o primeni člana 94, Zakona o visokom obrazovanju, te da će to uputstvo biti obavezujuće.

  • djomba

    20.10.2016 19:41
    Mozda je tebi previse. Nemaju svi materijalnu podrsku roditelja i samim tim moraju da rade a samim tim sto rade propustaju dosta nastave. Onda na faxu traze da slusas predmet ponovo i tako u krug. Lako je gledati iz jednog ugla.
  • Rikica

    20.10.2016 18:34
    Građevina
    Problem prvih bolonjaca leži u tome da pojedini profesori ne podržavaju bolonjsko studiranje. To znači da ja kao student treba da sedim na predavanju, idem na vežbe, radim obimne grafičke radove, seminarske, da treba da zavrsim u roku, a kada treba da polažem ispit preko kolokvijuma, kaže profesor da je to glupost. Od mene se očekuje da ispunjavam svaki uslov koji predviđa bolonja, a kada je u profesor u pitanju on može da kaze da to ne vazi. Samo kada bi se svi pridržavali bolonje to bi možda i uspelo, a ne kako kome godi
  • Student

    20.10.2016 17:01
    Osam godina je dovoljno.
    Shvatam da je potrebno vreme za magistarske i doktorske studije, jer se ti ljudi ipak bave istrazivanjem. Ali zaista ...osam godina je bilo nedovoljno da se osnovne studije zavrse??
    Ovaj sistem dozvoljava previse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija