Poverenik sumnja da su potpisi većeg broja porodilja u Novom Sadu falsifikovani

Poverenik za informacije od javnog značaja uputio je dopis Republičkom javnom tužilaštvu u kome traži mere zbog obrade ličnih podataka porodilja.

U tom dopisu se navodi da bi u određenom broju slučajeva potpisi porodilja "mogli da budu neverodostojni, odnosno falsifikovani"

Poverenik je u dopisu obavestio Tužilaštvo o rezultatima nadzora povodom obrade ličnih podataka porodilja od strane preduzeća Care Direct na osnovu ugovora o saradnji sa više zdravstvenih ustanova širom Srbije. Rezultati sprovedenog nadzora izazivaju sumnju da bi u nemalom broju slučajeva potpisi porodilja na formularima za saglasnost za obradu podataka mogli biti neverodostojni odnosno falsifikovani, navodi se u saopštenju Poverenika.

Kako se dodaje, u postupku nadzora preduzeće Care Direct je potvrdilo da ima ugovor o saradnji sa 45 zdravstvenih ustanova u Srbiji na osnovu kojih mu te ustanove stavljaju na raspolaganje određeni prostor i kadrovske kapacitete, a na osnovu ugovora o delu sa preduzećem zdravstveni radnici dele materijal i prikupljaju obrasce u koji se upisuju podaci o ličnosti porodilja "uz njihov obavezan potpis".

"Primera radi, samo u slučaju podataka o ličnosti žena koje su se porodile u jednom porodilištu, u Novom Sadu, uvidom u uzorak od 398 potpisanih formulara utvrđeno je da je čak 116 tih obrazaca potpisano inicijalima porodilja. Navedena činjenica, zajedno sa izjavama pojedinih porodilja čiji su "potpisani" obrasci pronađeni u postupku nadzora, a koje su kategorične u tome da ništa nisu potpisale, ukazuje na postojanje indicija da bi u vezi sa obradom podataka porodilja moglo biti počinjeno više krivičnih dela", objašnjava se u saopštenju.

S obzirom na realnu mogućnost sličnih dešavanja i u nekim drugim od 45 porodilišta, koja se nalaze na područjima nadležnosti većeg broja tužilaštava, Poverenik je o svemu obavestio Republičko javno tužilaštvo očekujući da ono oceni potrebu i obim preduzimanja daljih mera iz svoje nadležnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.