Prebacivanje odgovornosti za subvencionisanje engleske IT kompanije, odluka još nije konačna

Subvencije britanskoj softverskoj kompaniji "Endava" izazvale su veliko nezadovoljstvo IT zajednice u Srbiji, a nadležni sada tvrde da to nije konačna odluka i da će se o tome odlučivati u Vladi Srbije.

I pored peticije i apela IT zajednice da se u ovom sektoru ne dodeljuju subvencije, jer već postoji manjak radne snage, Savet za ekonomski razvoj je ipak dao preporuku za dodeljivanje subvencije od 1,62 miliona evra "Endavi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je učestvovao u donošenju ove odluke, kaže je za "Blic" da su oni morali da daju preporuku jer je britanska firma ispunila sve uslove predviđene zakonom.

"Zakonska regulativa je takva da omogućava svima koji konkurišu, i stranim i domaćim firmama koje ispune predviđene uslove, da dobiju podsticaje. Odluka o dodeli ovih sredstava nije konačna. Ona ide na dalje razmatranje, a Savet je samo dao preporuku, i to na osnovu ispunjenosti uslova konkursa i u skladu sa važećim propisima", navodi Čadež.

Kako bi ova odluka bila pravosnažna i da bi "Endava" zaista dobila novac za 324 nova radna mesta, ugovor mora da prođe kroz nadležna ministarstva, zatim Komisiju za kontrolu državne pomoći i na kraju Vladu Srbije.

Šefica Saveta Vlade za IT Ana Brnabić na pitanje Insajdera o tome kakav je njen stav povodom najavljene subvencije, ističe da će svoj stav izneti na sednici Vlade, dok će u javnosti braniti "timski rad".

"Vlada još o tome nije diskutovala, ja kao članica Vlade i članica velikog tima ne mogu u ovom trenutku o tome da govorim zato što, kao Vlada, treba da pogledamo preporuku, dobijemo materijale od Saveta i onda zajedno i s ostalim kolegama ministrima i, na kraju krajeva, s premijerom, donesemo odluku Vlade. Ja ću naravno kao predsednica IT Saveta Vlade onda komentarisati to dalje, ali neću komentarisati pre odluke Vlade", poručuje Brnabić.

Međutim, pitanje je kako će se o ovoj temi posavetovati sa premijerom Aleksandrom Vučićem s obzirom na to da je on na pitanje novinara 021.rs kako komentariše preporuku za subvencionisanje strane IT kompanije rekao da "nema pojma o čemu se radi".

"Nemam pojma o čemu se radi, ali to Ana Brnabić zna, ona je ovde pa ću je zamoliti da odgovori. Njoj sam rekao da se bavi posebno kontrolom oko IT sektora", kazao je Vučić.

Podsećamo, Savet za ekonomski razvoj doneo je preporuku za subvencionisanje strane kompanije koja bi trebalo da zaposli 324 radnika. Međutim, ovakva odluka ide nauštrb domaćih kompanija, s obzirom na to da na srpskom tržištu trenutno nedostaje oko 20.000 IT stručnjaka, zbog čega ne bi došlo do otvaranja novih radnih mesta, nego do preotimanja radnika domaćim kompanijama.

IT zajednica je istakla da subvencije u grani koja ostvaruje najveće profite i čiji izvoz premašuje Fijatov, nisu potrebne, te da bi one trebalo da budu upućene na druge oblasti, ali i na povećanje kvota na fakultetima koji mogu stvarati stručni kadar. Više o ovom problema možete pročitati OVDE. 

  • mile

    23.10.2016 07:55
    Kroz korupciju i banana ekonomiju smo uništili mašinsku, elektronsku i sve ostale industrije. Zašto bi i IT prošao bolje? Na kraju će IT stručnjaci masovno početi da sele firme za Bugarsku i Rumuniju i rade od kuće u Srbiji.
  • VladaN

    22.10.2016 22:34
    4,4 miliona...
    ..je u stvari 1,6 miliona. Kome ide razlika? Ovo nema nigde na svetu da se od poreza domaćih firmi finansiraju belosvetske "kompanije" i "vizionarske ideje" velikog vođe. Usput, odlučivali su Vulin, Knežević, neki Čadež...Kakva sramota od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.