Trećina obrazovnih ustanova u Srbiji dobila najniže ocene

Trećina od oko 900 osnovnih i 300 srednjih škola koje su do sada prošle kroz spoljašnju proveru kvaliteta rada Ministarstva prosvete je dobilo najniže ocene.

U predškolskim ustanovama situacija je bolja, jer niko nije dobio jedinicu, a svaka deseta od njih 90 do sada pregledanih je dobila dvojku. Direktori koji su na čelu tih obrazovnih ustanova biće prvi koji će proći obuku i to već tokom zimskog raspusta. Cilj obuke je da se ovim direktorima pruži podrška da pokrenu razvoj svojih škola i da u sledećem ciklusu eksterne evaluacije dobiju bolje ocene.

Obuku, koje pripremaju Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, moraće da prođu svi direktori škola u Srbiji, što će biti prvi korak u njihovom licenciranju. Tokom obuke od direktora će se sada više tražiti da budu pedagoški rukovodioci i da više vode računa o kvalitetu nastave. U Ministarstvu prosvete podsećaju da je obuka i ispit za direktore, kao i njihovo licenciranje predviđeno zakonom još 2003. godine, ali taj posao do danas nije završen.

Dosadašnji rezultati eksterne evaluacije pokazuju da su naše škole najlošije u oblasti kvaliteta nastave i učenja, posebno kada je reč o individualnoj nastavi i ocenjivanju učenika.

Redovna eksterna evaulacija sprovodi se jednom u pet godina, a svake godine škole su obavezne da rade samoevaluaciju. Dosadašnja iskustva pokazuju da se u velikom broju obrazovnih ustanova samoevaluacija ne radi na kvalitetan način, jer kolektiv uglavnom nije zainteresovan za rezultate procene.

  • Sanja

    25.10.2016 00:13
    Očito da nešto nisu dobro radili kad su dobili tako loše ocene.Nije to samo u pitanju kadar već sve ono što čini jednu školu.Vecima škola nije imala potpunu dokumentaciju pogotovo za decu u individualizovanoj nastavi tj.deci koja imaju zakonska prava na školovanje a to im nije omogućeno.Kad to kažem mislim na decu sa posebnim potrebama i decu u iop3 izuzetno nadarenu decu,škole,nastavnici i ostali nastavni kadar često neće da rade sa tom decom onako kako im je to zagarantovano ustavom.U prvom komentaru je spomenuto da se deca iz xy škole da tako kažem ladno upisuju na fakultete,pa dragi moji očito da škripi kad su dobili takvu ocenu ne može nekoga da bije dobar glas i da ne preduzima ništa u cilju poboljšanja s druge strane često učenici iz određenih škola nose odlične ocene (jer su kriterijumi u istoj snizeni)pa na samom startu za upis imaju više poena dakle upis na fakultet ili srednju školu ne može biti merilo ocena dobijenih u predhodnom ciklusu obrazovanja,merilo može biti ostvareni poeni na prijemnom i procenat diplomiranih stručnjaka.Nasa škola nikada nije bila na dobrom glasu a dobili smo 4 jer se svi zaista trude u svim aspektima obrazovanja.Ministri ko ministri dolaze i odlaze a otprilike od 2000 pa na ovamo večiti ministar Obradović,Verbic i ostali ništa konkretno nisu radili jer nisu bili ljudi iz struke tj.nisu bili minimum 5 godina u bliskom kontaktu sa učenicima svih intelektualnih sposobnosti za razliku od te inspekcije koja jeste.
  • kuku,kuku

    24.10.2016 16:02
    Moja bivša škola je dobila ocenu: dovoljan (2). Malo je reći da sam bila jako iznenađena kada sam to čula,jer naši đaci se uglavnom upisuju na državne fakultete bez većih problema, tj. na budžet. Ta činjenica dosta govori o kvalitetu nastave,pa i o motivaciji (inače jako kvalitetnih) učenika.
    Svi, i profesori i učenici,prvo iznenađeni, a onda ostali u čudu. Ko je bio "ocenjvač"? Jedan učitelj,jedan psiholog,ne sećam se struke trećeg člana komisije. Nikog ne potcenjujem,ali se tako desilo da nastavu hemije,biologije matematike... u gimnaziji, ocenjuje učitelj.
    I,nemojte me pogrešno razumeti,smatram da je reforma školstva neophodna, od prvog razreda osnovne, do kraja srednje škole. Posavetujte se sa iskusnim učiteljima,dobrim nastavnicima i profesorima,da bi se reforma školstva uradila za dobrobit učenika,a ne samo forme radi. O ovome se može još mnogo pisati...
  • Filip

    24.10.2016 15:02
    A ministar Dositej Obradović u grobu se prevrće kad vidi ko mu je seo u fotelju... Za koju godinu Srbadija će se potpisivati iksićem ili otiskom palca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.