Vlada Srbije obećala da će do kraja godine biti usvojen zakon o nestalim bebama

Srpska Vlada uputila je uveravanja Komitetu ministara Saveta Evrope da će Nacrt zakona o nestalim bebama biti usvojen bez daljih odlaganja, a u svakom slučaju do kraja godine, saopštio je danas Savet Evrope.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Tom odlukom je, takođe, naloženo da Srbija mora da donese zakon po kojem bi se isti model primenio na druge slične slučajeve nestanka beba iz porodilišta u Srbiji, a procenjuje se da ih ima više stotina.

Vlada Srbije je prošle sedmice obavestila SE o planu usvajanja revidiranog Nacrta zakona, napominjući da je on sada u skladu sa naznakama Evropskog suda i da su otvorena pitanja rešena u potpunosti sa standardima Evropske konvencije.

Navodeći da žali zbog odlaganja usvajanja tog zakona, Vlada je navela da je 15. septembra 2016 ministar pravde, ispred resora koji je predlagač zakona, potpisao tekst revidiranog nacrta zakona koji je prosleđen različitim organima na mišljenje u skladu sa važećim postupkom donošenja zakona.

U dopisu Vlade se napominje da je ministar pravde to učinio samo mesec dana nakon svog imenovanja sredinom avgusta, a ta činjenica, kako se navodi, pokazuje snažnu posvećenost srpskih vlasti da se kreće napred sa sprovođenjem presude i da se pronađe rešenje za pitanje nestalih beba.

Nakon što dobije potrebna mišljenja, Ministarstvo pravde će dostaviti tekst revidiranog nacrta zakona Vladi na odobrenje, što se očekuje do kraja ovog meseca.

Po odobrenju Vlade, revidirani nacrt zakona biće prosleđen Skupštini na usvajanje u decembru 2016.

Vlada je osigurala da sud opredeljuje u kom roku se i u kolikom iznosu dodeljuje zadovoljenje podnosiocu zahteva za nematerijalnu štetu.
 

  • Willika

    24.10.2016 15:00
    Zar to nije moralo da se desi 2013. godine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.