Uhvaćen špijun iz MUP-a koji je odavao državne tajne stranim službama

Uhapšen je pripadnik Uprave kriminalističke policije Srbije (UKP) V. P. jer je duže vreme sarađivao sa obaveštajcima jedne zapadne zemlje kojima je odavao poverljive službene podatke.

On je u klopku domaćih bezbednjaka upao u jednom zemunskom parku sa dokumentima koje je trebalo da preda operativcima američke ambasade. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije mogao da otkrije identitet čoveka koji je odavao državne tajne, napominjujći da odavanje informacija nije trajalo samo nekoliko meseci.

"Ta osoba je u rukama naših istražnih organa i dalje postupanje zavisi od tužioca. Ovakvi operativni postupci zahtevaju posebne metode, jer nije reč o naivnim ljudima i operacijama. To ne može da se preseče za jedan ili dva dana. Akcija može da se izvede tek kada imate dovoljno konkretnih dokaza", kazao je ministar.

Prema saznanjima "Blica", uhvaćeni špijun je priveden i saslušan početkom oktobra. Međutim, on je nastavio da radi u MUP-u i da redovno dolazi na posao. Izvor ovog lista navodi da uhapšeni nije radio za novac, nego je odavanjem informacija pokušao da se dodvori Amerikancima.

"Želeo je da povrati radno mesto u UKP, odnosno višu poziciju jer je pre nekoliko meseci premešten u stanicu poznatu kao 29, gde radi u analitici", piše Blic.

Ovaj list navodi da se policijski funkcioner sumnjiči da je Amerikance redovno izveštavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim rokadama, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu.

Kako je naveo premijer Aleksandar Vučić strani obaveštajci su na USB flešu dobijali podatke o tome koga srpska policija po zakonu prati, prisluškuje, kao i koje kriminalce goni.

Profesor Fakulteta bezbednosti u penziji Milan Mijalkovski kaže za "Politiku" da postojanje špijuna u UKP znači da unutar ove uprave ne postoji odgovarajuća kontrola.

"Kao bivši pripadnik vojne službe bezbednosti znam kako je to regulisano i ne bi trebalo da postoji mogućnost da službenik na flešu iznese podatke i preda nekome. Kompjuterski sistem bi trebalo da bude napravljen tako da on nema mmogućnost da sam to uradi. Ako je ovaj službenik to radio, znači da kontrola i sistem u MUP-u nisu dobri", smatra Mijalkovski.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je povodom informacija o stranim obaveštajcima u Srbiji da veruje u rad državnih institucija i da pružu punu podršku službama bezbednosti.

"Čule su se sve informacije od premijera. Poznato je da se aktuelna vlada bori protiv kriminala i korupcije i da je to jedan od uslova za stvaranje normalne demokratske države", poručila je Mihajlović.

Nasuprot tome, predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da su poruke premijera Vučića posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, predstavljale rijaliti šou.

"Ponovo se ide ka stvaranju kulta ličnosti Aleksandra Vučića, koji treba malo da liči na Putina, a malo na neke autokrate iz naše prošlosti, i da na taj način pokaže građanima da ima neko da brine o njima. On nije rekao ni jednu jedinu činjenicu", smatra Živković.

Podseća da je ovo već druga špijunska afera u Srbiji u poslednja dva meseca. Špijun Čedo Čolović uhapšen je početkom septembra, a zbog odavanja državnih tajni u zatvoru će provesti tri godine. Više o tom slučaju možete pročitati OVDE. 

  • Terješkova

    26.10.2016 22:13
    Pričaju babe u berbernici
    Ovaj naš mora da zna ko je ukrao 2km ograde na autoputu Bg-Su kod Ns!!
  • Neamam

    26.10.2016 13:02
    ja
    Nemam ja problem sa špijunažom, btw koja se dešava svakodnevno, ovaj čovek je po pisanju medija davao podatke o kriminalcima (šta se dešava sa slučajem Šarić), o optuženim tajkunima (Mišković), o Mlađanu Dinkiću.......zašto ih je to tako potreslo (Vladu RS).
    Kad sam prvi put čuo za ovo mislio sam da se radi o tajnama našeg premijera, vojske, policije.......
  • u prolazu

    26.10.2016 12:51
    smehotresna olimpijada
    Ovom narodu je zaista ispran mozak!

    Zar ista ta strana služba nema kancelariju u sedištu BIA? Nešto kao u vezi praćenja trgovaca drogom ili sl.

    Zašto će im špijun u parku kad ih već imaju u zgradi BIA?
    Je li to samo eliminisanje konkurencije jer se ipak zna ko u ovoj zemlji odaje tajne?

    Šta hoće ovde Zorana? Flaster na Vučićevom dupetu! Bolje da ukopava one niske tunele i da gleda svoja posla! Mada je i ona stari kadar G 17, a svi znamo čiji su oni ljudi.

    Ubode ga i Živković jednom, mada svi znamo da je ucenjen minulim radom i stečenom imovinom od obične plate. I njegova je izjava nekako u Vučićevom interesu, valjda sad treba da se brani i od "domaćih izdajnika" a da narod ne shvati ko je najveći izdajnik!

    Šta se dešava sa Trepčom i imovinom na Kosovu? Gospodar je rekao da on to ne da. Da li je dao? Da li uopšte može da zabrani? Da li Đurić uopšte sme na Kosovo?
    Zašto će Srbija da finansira autoput Niš-Drač kroz celo Kosovo? U čijem interesu se gradi taj autoput?

    Hajde o konkretnim stvarima da se govori umesto rijalitija!

    Mislite o tome!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.