Za tri i po godine 1.377 postupaka protiv funkcionera

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je od januara 2013. do kraja juna 2016. godine pokrenula 1.377 postupka protiv javnih funkcionera.

Funkcioneri su najčešće kršili odredbe zakona o toj agenciji tako što su izbegavali da prijave poklone koje su primali, ali i zato što su kasnili ili uopšte nisu prijavili stupanje na funkciju ili prestanak funkcije licima angažovanim u organima javne vlasti kojima upravljaju.

Postupci su pokrenuti i protiv funkcionera koji nisu dostavili Agenciji izveštaj o imovini i prihodima po stupanju na funkciju, kao i nakon prestanka funkcije. Zbog neprijavljivanja imovine po stupanju na dužnost doneto je najviše mera, 60 odsto, a zbog neprijavljivanja imovine po prestanku funkcije mere su donete u 35 odsto slučajeva, pri čemu je Agencija u 88 odsto slučajeva izrekla mere upozorenja.

Najviše postupaka vođeno je protiv lokalnih funkcionera, 60 odsto, dok je protiv republičkih bilo 37 odsto slučajeva. Na republičkom nivou najvišše postupaka vođeno je protiv funkcionera iz organa državne uprave - 28 odsto. U 61 odsto slučajeva zahtevi su upereni protiv nosilaca visokih javnih funkcija, a u 39 odsto protiv onih na nižim funkcijama.

U toku 2013. pokrenuto je 266 postupaka, 2014. - 490, 2015. godine 493, a za prvih šest meseci ove godine 94 postupka, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.