Trećini škola kečevi i dvojke

Trećina osnovnih i srednjih škola u Srbiji ocenjena je jedinicom ili dvojkom. Ovo su trenutni rezultati eksterne evaluacije, kroz koju je do sada prošlo 900 osnovnih škola, 300 srednjih i oko 90 predšolskih ustanova.

Kako bi jedinice i dvojke što pre postale bar trojke, Ministarstvo prosvete prvo će za direktore najlošije ocenjenih ustanova organizovati obuku i pomoći im da unaprede svoj rad.

Iako je zakon još 2003. godine predvideo obavezno stručno usavršavanje direktora škola, kao i da svaki od njih mora da zaradi licencu, do danas se to nije dogodilo. Prema rečima Jasmine Đelić, koordinatora za rad školskih uprava, namera ministra prosvete i njegovog tima je da ovaj problem bude rešen što pre.

- Svi direktori škola proći će obuku, ali prvo će biti organizovana za one koji su najlošije ocenjeni, već tokom zimskog raspusta - kaže Jasmina Đelić za "Novosti".

Među osnovnim školama sa niskim ocenama, 41 ima jedinicu. Među srednjim školama, jedinicom je ocenjeno 16 ustanova. Nijedna predškolska ustanova nije dobila jedinicu, ali je podeljeno devet dvojki.

Najviše minusa škole su dobile, objašnjava Jasmina Đelić, zbog manjka individualizacije nastave i ocenjivanja koje bi više bilo u funkciji razvoja učenika i nastavnika. Potrebno je, naglašava, da učeniku bude jasnije zbog čega je dobio neku ocenu, da se vrednuje više pojedinačnih aktivnosti i provera znanja.

U pojedinim školama mogle su se čuti kritike na to što, recimo, čas matematike ocenjuje nastavnik fizičkog ili čas biologije nastavnik stranog jezika. U Čačku su škole čak odbile da puste komisiju da proverava kvalitet.

- Spoljašnje vrednovanje nije stručni nadzor pojedičanih nastavnika, pa ne mora da ih procenjuje stručnjak iste vokacije. Svaki prosvetni savetnik spreman je u punom kapacitetu da procenjuje obrazovni proces. Svako od njih obučen je da proceni kako nastavnik vodi čas, kako i koliko deca uče na času, da li nastavnik upravlja procesom učenja, kakvu atmosferu stvara, kako prati napredak učenika - kaže Jasmina Đelić. 

  • Steva

    27.10.2016 00:43
    Jel to na skali od 1-5, 1-10, ili 1-100?
  • DXF

    27.10.2016 00:25
    Diznilend
    Eksterne komisije sačinjavaju mahom "prosvetni radnici" sa vrlo malo iskustva u nastavi, čast izuzecima. Kako može neko ocenjivati nečiji rad u bilo kojoj oblasti, ne samo u prosveti, kada sam nema iskustva. Zamislite vi situaciju: neko položi vozački ispit i odmah bude postavljen za kontrolora profesionalnih vozača koji imaju višedecenijsko iskustvo. Ove eksterne komisije su parodija i oličenje našeg društva u celini.
    Oni kao traže individualizaciju nastave! Neka pokažu ovi kontrolori kako se radi individualizacija sa 35 učenika u odeljenju! Jadnici, pročitali neku teoriju o nastavi a sada lupaju gluposti koji veze nema sa praksom! Sve ovo bi bilo smešno da nije žalosno. Diznilend.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.