Danas otvaranje autoputa Ljig - Preljina

Autoput Ljig - Preljina na Koridoru 11, dug 40 kilometara, danas će biti svečano otvoren.
Deonica Ljig - Preljina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća.
 
Vrednost ugovorenih radova za Ljig - Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije. Glavni izvođač radova je azerbejdžanska kompanija "Azvirt", a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.
 
Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata - četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine pet kilometara. Najveći most je dug 600 metara. Predviđeni tunel Golubac (125 metara) je pretvoren u usek, dok se tunel Veliki Kik dužine 200 metara izvodio metodom otvorenog iskopa. Najduži tunel na deonici je tunel Šarani od 885 metara, zatim Brđani od 450 metara i Savinac od 270 metara.
 
Izgrađeno je i 7,5 kilometara potpornih zidova i 20 kilometara regulacija rečnih tokova. Na deonici se nalaze i tri petlje - privremena petlja "Dići" u mestu Dići pored Ljiga, koja povezuje Ibarsku magistralu sa novim autoputem. Zatim petlja "Takovo" koja povezuje Gornji Milanovac sa novim autoputem i petlja "Preljina" koja povezuje Ibarsku magistralu sa autoputem i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.
 
Vozači će deonicom Ljig-Preljina do kraja godine putovati bez plaćanja putarine. Rok za otvaranje deonice Ljig-Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani.
 
Osim te deonice Koridora 11 u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija "Šandong high speed group", a deonica Ub-Lajkovac, koju su radile domaće firme i finansirana iz budžeta, već je završena. Kinezi će, takođe, graditi deonicu Obrenovac-Surčin.
  • Guslarska oda

    07.11.2016 19:38
    Da sam ja premijer, i da je ovakvo stanje sa zdravstvom, izvršiteljima i narodnim kuhinjama,
    bilo bi me sramota da svuda okolo po Mačvi vise moje slike sa bilborda, po ceni od 500 evra komad.
    Ali, nisu svi takvi.
  • stokholm

    07.11.2016 13:57
    O boze...kako su samo ovi Svedski politicari glupi sto ne idu i ne otvaraju puteve i tunele zajedno sa narodom u 12 sati u sred ponedeljka.Umesto da pozovu ABBU i uz muziku,kobasice i pivo proslave otvaranje mnogih velikih projekata po Stokholmu i sire,to ovde sve prodje jako neopazeno i mogu nekako reci...bedno. Strasno u sta se pretvorila ova drzava Svedska.
  • zarko

    07.11.2016 13:53
    Moze li proci turisticki dvospratni autobus?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija