Istinomer: Neispunjeno više od polovine obećanja vlade

Od 20 obećanja koje je u svom ekspozeu naveo premijer Aleksandar Vučić, čija realizacija je najavljena za prvih sto dana rada vlade, 12 je neispunjeno, pet ispunjeno, jedno je Istinomer ocenio sa "radi se na tome", a dva obećanja nije uspeo da proveri.
Neka od ispunjenih premijerovih obećanja jesu povećanje minimalne cene rada i donošenje novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.
 
Drugi talas racionalizacije u javnom sektoru, usvajanje fiskalne strategije, kao i donošenje zakona o planskom sistemu, o proceniteljima nekretnina i o suzbijanju nasilja u porodici obećanja su koja su ocenjena kao neispunjena. Takođe, predsednik Vlade nije ispunio obećanja o donošenju novih poreskih zakona, kao i Strategije za finansijsku kontrolu u javnom sektoru.
 
U događaje koji su obeležili prvih sto dana rada vlade, Istinomer izdvaja boravak članova kabineta sedam dana u Nišu, otvaranje 40 kilometara autoputa, kao i oružje nađeno blizu porodične kuće u Jajincima.
 
"Za razliku od prethodnog tročasovnog ekspozea 2014. kada je Aleksandar Vučić izneo precizan, jasan i sistematičan plan rada za prvih 100 dana vlade, u avgustovskom ekspozeu koji je trajao duplo duže - građani su ostali za to uskraćeni. Tokom predstavljanja programa nove vlade 9. avgusta 2016, premijer je bio dosta štedljiviji u davanju velikih političkih najava koje namerava da ostvari za prvih 100 dana", navodi se u analizi.
 
Kako se dodaje, u toj skromnoj ponudi obećanja, "više je reč o opštijim, nepreciznim izjavama na liniji administrativno-birokratskih fraza iz izveštaja ministarstava, nego merljivim najavama poput onih u ekspozeu 2014. kada je Vučić otkrio detaljan plan ekonomskog oporavka".
 
"Takođe, dobar deo obećanja je usvajanje raznih strategija, koje se u Srbiji vrlo često ne poštuju. Ima i obećanja koja se odnose na ono što bi Vlada inače radila kao deo svog redovnog posla u ovo doba godine, kao što je donošenje fiskalne strategije za sledeću godinu. Ako se pogledaju sva obećanja za prvih 100 dana vlade, daleko je više neispunjenih, s tim da se za neka nije moglo utvrditi u kojoj su fazi realizacije", ocenjuje se u analizi.
  • Dominik

    20.11.2016 10:50
    Vlada dobro radi svoj posao, posebno kad se ima u vidu koliko je problema nasleđeno iz prošlosti! Oni prethodni nisu ispunjavali ništa!
  • dobrotvorka

    19.11.2016 19:32
    ŠARENA LAŽA
    Svašta su nam obećali ali nam nisu rekli jednu jedinu istinu-da će nam biti gore nego ikad pre! A svi smo bar jednom čuli onu staru "dok mami-šećerom rani a kad namami g.....a te hrani" Hoćemo li se ikada dozvati pameti i uraditi pravu stvar?
  • Radnik

    19.11.2016 15:51
    Živim gore nego ikada, premijeru. I to od poštenog rada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.