"Komentarisanje postupaka ugrožava nezavisnost sudstva"

Komentarisanje sudskih postupaka i nepravosnažnih presuda ugrožava nezavisnost suda i stvara utisak da u tim postupcima odluke nisu rezultat nepristrasnosti sudije, smatra predsednik Udruženja javnih tužilaca Goran Ilić.
"To ne rade samo političari, koji to najčešće čine, već i mediji i organizacije koje imaju odgovarajući medijski uticaj", rekao je Ilić. On je tako odgovorio na pitanje da li se stavovi, apeli i komentari na postupanje suda, kakve su ovih dana iznosila neka od novinarskih udruženja, državne institucije i nevladine organizacije, mogu smatrati pritiscima na pravosuđe, ali je istakao da govori principijelno.
 
"U toj priči nema nevinih, a bojim se da u svim slučajevima u kojima se to dešavalo to nije doprinosilo pravdi i objektivnom odlučivanju suda", napomenuo je predsednik Udruženja tužilaca. On smatra da Srbija nije zemlja koja može da se pohvali preteranom nezavisnošću sudstva i kaže da naše sudije i sudovi, kao ni drugi pravosudni organi, nemaju ustavne garancije nezavisnosti, kakve bi trebalo da imaju.
 
"Ako tome dodamo komentarisanje sudskih odluka koje izlazi izvan okvira potrebe javnosti da sazna tok postupka ili suđenja, u tom slučaju ćete imati situaciju da sudije sude pod pritiskom i da odluka bude shvaćena kao posledica medijskog ili političkog pritiska", naglasio je Ilić.
 
On je apelovao na medije da se uzdrže od kometarisanja postupaka, osim objektivnog izveštavanja o njegovom toku.
  • Lenka

    02.12.2016 08:51
    No Comment
    Ne treba komentarisati procese koji su u toku, ali presude se moraju komentarisati, jer šta ćemo da radimo u slučajevima kada sud donese presudu koja je suprotno zakonu.

    Takvih primera kod nas ima bukvalno na svakom koraku, naročito u radnim sporovima.
  • B

    02.12.2016 02:02
    Protiv nezavisnog sudstva
    Premda je komentarisanje odluka naseg vrlog pravosudja zabranjeno, ipak cu komentarisati.
    Pravo je odraz volje vladajuce klase, nije nikakva nauka, ne treba ga proucavati na fakultetu. Treba ukinuti pravni fakultet, sve diplome pravnika ponistiti, advokate i sve to ukinuti, a u ustanove za sprovodjenje zakona postaviti ljude koji znaju da citaju - ne treba im veca kvalifikacija od citanja zakona. Posto bi ljudi koji citaju i sprovode zakone (izraze sud i sudija treba izbrisati iz recnika) bili obicni i ni po cemu posebni ljudi, njihove odluke i presude bi trebao, cak stavise morao da komentarise svaki gradjanin.
    A sad, zamislite da ima jos nezavisnih profesija poput nezavisnog sudstva. Zamislite nezavisnog vozaca gradskog autobusa npr. linije br. 4 koji vas sa Limana 4 odveze na Telep umesto na Z. Stanicu. Zamislite nezavisnog konobara koji vam u kafani donese ono sto on misli da volite, a ne ono sto ste narucili. Zamislite nezavisnog hirurga... u stvari nemojte, to je suvise strasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija