Bez posledica po pacijente koji više puta otkažu pregled

Građani koji dva puta budu otkazali zakazane preglede neće trpeti nikakve direktne sankcije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.
On je objasnio da će liste pacijenata ubuduće biti redovno ažurirane i da neće moći da se dogodi da pacijenti budu neodgovorni ili, na primer, dva puta zakažu pregled, a uopšte se na njemu ne pojave.
 
"Uvešćemo integrisani zadravstveni sistem, sve će lakše i bolje funkcionisati, u svakom trenutku imaćemo tačnu evidenciju gde je i ko pregledan. Uvešće se i SMS poruke, kojima će se pacijenti opominjati za pregled. Za sada ne postoje direktne sankcije za one pacijente koji zakažu pregled, a na njemu se ne pojave, ali ćemo sve učiniti da se to ne ponavlja, jer će postojati elektronski zdravstveni karton i kompletna evidencija o svakom pacijentu", naveo je Mahmutović.
 
On je dodao da će uskoro biti uvedena i jedinstvena lista čekanja, ali ponovio i da od skoro postoji i kol-centar za celu Srbiju, preko kojeg može da se zakaže pregled.
 
Mahmutović se osvrnuo i na navode da će pregledi kod lekara opšte prakse biti ograničeni na samo 10 minuta po pacijentu, istakavši da to nije tačno, ali da će ogranićenja ipak postojati.
 
"Pregled kod lekara opšte prakse trajaće 15 minuta, a kod specijaliste 30 minuta, na sreću pacijenata", precizirao je državni sekretar za "Pink", dodavši da je bio problem umrežiti domove zdravlje i sve lekare u Srbiji.
 
Još jedna novina olakšaće lečenje hroničnih pacijenata koji ubuduće neće morati stalno da čekaju u redu za recept za svoj lek.
 
"Napravićemo elektronsku evidenciju hroničnih pacijenata, po kojoj će se tačno znati kad je pacijentu potreban novi lek i do kad mu traje jedna kutija. Doktor će potom elektronski obavestiti apoteku, tako da pacijent samo ode po svoj lek", zaključio je Mahmutović.
  • Maja

    06.12.2016 12:28
    Bezobrazluk
    Kako drugačije nazvati ovo što rade? Na https://www.mojdoktor.gov.rs/ pronađem lekara i SLOBODNE TERMINE, okrenem tel.ambulante i sestra kaže: "Ne nema slobodnih termina do...." tj. ne radi im se
  • Nj.

    06.12.2016 12:16
    Pojma ONI nemaju
    Pocev od Ministra zdravlja, njegovih sekretara, pomocnika, svih ostalih ministara.... a zatim lekara, njihovih roditelja, sestara, svastika, ujaka....Svi oni NEMAJU POJMA kako je: zakazati kod lekara, cekati mesecima na pregled,ulazenja preko reda i putem veze, umiranja u cekaonicama..... Dzabe se donose Zakoni, uvode koje-kakve novine, elektronski zdravstveni kartoni, daj 400 din. za novu knjizicu........To sve vazi za "boraniju".ONI se lece mimo svega ovoga i daleko su od stvarnosti !!!
  • ne verujem

    06.12.2016 12:12
    svasta
    Ma ne mogu da verujem da li ce nase zdravstvo biti Cia iako je tcno da se mora uvesti red, ja sam na moju nesrecu dva puta zakazala kod kardiologa i oba puta bila sprecena zbog da ne kazem baksuzluka da dodjem a ne sto sam zaboravila i da me nekokaznjava, svasta.A sto se tice vremena provedenog kod lekara nikad nisam bila ni polovinu dobijenog termina a o tome da te neko obavestava o necemu ako sam ne iznudis nema ni govora cak mi se nedavno dogodilo kod dermatologa da sm za minut izasla i jos je napisano da mi je uradjena dermoskopija sto nije tacno.Znate sve ce to biti divno na papiru jer papir trpi sve a u stvarnosti nazalost malo promena na bolje narocito za pacijente jedino sto ce lekari morati vise da rade i dolaze i odlaze bar u neko realnije vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija