Krivična protiv v.d. direktora Nuklearnih objekata

Bivša funkcionerka preduzeća Nuklearni objekti Srbije Želmira Ilić podnela je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti direktora preduzeća Dalibora Arbutine zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Arbutina je prema njenoj optužbi proneverio 1,6 miliona dinara.

U prijavi se navodi da je Arbutina, nakon što je dao otkaz Želmiri Ilić i zabranio joj ulaz u krug preduzeća, preneo ugovorom privatnoj zdravstvenoj ustanovi delatnost polikliničke službe iz osnivačkog akta JP i na taj način sebi i drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist, a Nuklearnim objektima Srbije naneo imovinsku štetu, čija visina prelazi iznos od 1,6 miliona dinara.

Želmira Ilić, koja je vodila Sektor Polikliničke službe, navela je u prijavi da Arbutina, kroz angažovanje privatne klinike, nije sprovodio Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, čime je doveo u opasnost zdravlje, bezbednost i život više od 120 zaposlenih radnika u Nuklearnim objektima Srbije.

"Poliklinička služba kao deo Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije u Vinči zapošljava 13 radnika, a njima su isplaćivane zarade, iako nisu obavljali posao za koji su potpisali Ugovor o radu", navodi se u prijavi.

Dodaje se da Arbutina nije postupio po Zakonu o zaštiti jonizujućeg zračenja i nuklearnoj bezbednosti, jer je počev od 28. aprila 2016. godine stavljen van funkcije sistem rane najave radijacionog akcidenta.

"Time je ugrozio zdravlje ljudi, stanovnika Beograda, od opasnosti od posledica jonizujućih zračenja, koja mogu da izazovu teška oboljenja i genetske poremećaje", navela je Ilić.

Ona je podnela krivičnu prijavu i protiv članova nadzornog odbora tog preduzeća Branislava Mijatovića, Katarine Stevanović, koja je i odbornica u Skupštini Beograda, Ranka Markovića i Čedomira Belića, kao i zaposlenih u preduzeću, Zorana Cincovića i Milisava Jovanovića. Krivičnu prijavu podnela je i protiv Milana Mratinkovića i Dragoslava Maksimovića iz privatne klinike "Klinika Nova", kao i protiv i direktora Društva za privatno obezbeđenje G4S "Sekjur Solušns" Panagiotiasa Dermitzogloua.

Dalibor Arbutina imenovan je za vršioca dužnosti direktora preduzeća 28. februara 2014. godine, na šest meseci, a 29. avgusta 2014. produžen mu je mandat na još šest meseci. Arbutina je i danas v.d. direktora, što je prema oceni Želmire Ilić, protivzakonito.

Želmira Ilić je primarijus doktor specijalista medicine rada, subspecijalista radiološke zaštite i magistar biomedicinskog inženjerstva a rukovodila je Zavodom za radiološku zaštitu u Nuklearnim objektima Srbije.

  • Borko

    27.01.2017 11:25
    Sramota
    Ovo je deco moja "jad i čemer" - DNO DNA...
    VD, da mi ne pominjem ime, je najveći retard koga sam upoznao u životu...
    Neka nam je Bog u pomoći.
  • LalaNS

    22.01.2017 23:59
    ???
    "Nuklearni objekti Srbije"
    -više od 120 radnika:::
    zna li neko o čemu se ovde radi?
  • nukleus

    22.01.2017 23:21
    Nuklearni objekti, a registrovana delatnost u APR-u čovek bi pomislio knjigovodstvena agencija: "Уређење пословања и допринос успешнијем пословању у области економије"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.