Sve manje onih koji traže da idu u penziju

Broj onih koji traže da idu u penziju smanjen je za tri godine za 59.000. Tačnije, 2013. je njih 194.256 predalo radnu knjižicu i zatražilo da ide u penziju, dok se do 31. decembra 2016. Fondu sa istim zahtevom obratilo 135.343 radnika.
– Imajući u vidu izmene Zakona o PIO, koje se primenjuju od 1. januara 2015. godine i koje se, pored ostalog, odnose na sukcesivno podizanje uslova za starosnu penziju za žene svake godine, broj zahteva za ostvarivanje prava se od tada postepeno smanjuje – kaže Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu.
 
- Praksa pokazuje da se u filijalama Fonda u decembru primi veći broj zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju od prosečnog broja za prethodnih 11 meseci, pa je tako bilo i ove godine – navodi sagovornica Novosti.
 
Da primena zakona, tranzicija, ali i drugi faktori utiču na manji broj penzionera, smatra Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.
 
– Prethodnih godina veliki broj ljudi ostajao je bez psola i odlazili su u penziju i kada nisu ispunjavali sve uslove. U 2015. i 2016. godini manje ih je za 0,5 odsto. Osetno je manje poljoprivrednika, jer se zatvaraju staračka domaćinstva, a povećana je i stopa smrtnosti. Spisak penzionera u kategoriji vojnih i zaposlenih je takođe sve kraći, ali je zato više samostalaca – tvrdi Nenadić. On dodaje da ovakav trend očekuje još nekoliko godina.
  • OSNOVNO PRAVO

    26.01.2017 15:20
    Ako su svi uplaćivali za penziju pod jednakim uslovima treba i da je primaju pod jednakim uslovima,a ne da se uslovi za sticanje i način za obračun proseka stalno menjaju na gore.
    Ako nema dovoljno para preračunajte prvo SVE SADAŠNJE PENZIJE NA PROSEK CELOG STAŽA.
  • MMF go home!

    26.01.2017 11:52
    Glupani donose zakone
    Sve što ne daju penzionerima, prema ljudskom i normalnom načinu razmišljanja u kvalitetnom društvu - to će morati da daju:
    - Za naoružavanje policije i formiranje novih odreda i vrsti istražitelja i odelenja.
    - Za socijalne slučajeve, porodice, zbrinjavanje dece, hranitelje...
    - Za popravke ulica nakon protesta, demonstracija obračuna.... koji će se neminovno povremeno događati.
    - Za razne kontrolore i razne kontrole ovog ili onog u društvu koje je ugnjeteno i koje ne diše i ne razvija se na dosadašnji, priordan način. To znači da svaki bot i svaki kontrolor koji vršlja po FB mora na neki način da bude plaćen.
    Ostatak će da odnese korupcija, koje će kod svakog nakaznog zakona biti.
    Sve ovo nisu mogle d aim predoče njihove kupljene diplome, i izdajnički, kratkovid način razmišljanja, dok su bili tapšani po ramenima od strane MMF-a "Znate, mi bi smo na vašem mestu to ovako uradili..."
    A jednog dana, ako se do tada ne nakradu dovoljno, i ne sklone ukradeno van domašaja besnog naroda.... i oni će doći do penzije.
  • skandal posl

    26.01.2017 01:25
    ne razumete Bl ljude jer mnogi u punos snazi rade za tih 20 hiljada. Ne vidite vi ljude od svog novcabnika.
    Gradjani neravnopravno u svemu su neravnopravni i u odlasku u penziiju. Ko se pre rodio ide sa manje godina starosti. Koja logika primerena samo za ludnicu.. Jel penzija loto? Uslovi treba da su isti za sve ako s epogorsacaju treba da se poravnaju i prethodne penzije isvedu na iršinn.
    Mere nas razlicizim metrinma i to je NEUSTAVNO :
    Glupost je da radnici koji rade u socijanom od tudjih para za penzije sebi obezbedjuju raj.Oni koji ne rade ni u radno vreme su uveli prekovremeni rad da porevare drzavu i nadoknade umanjenje zakonito umanjenje plate.Pa naravno da onda neko nikad nece stici do penzije.
    Hapsite bandu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija