Ministarstvo finansija protiv ukidanja poreza na humanitarnu pomoć

Srbija je uz Bosnu i Hercegovinu jedina zemlja u Evropi koja nije ukinula PDV na donacije i humanitarnu pomoć, a hoće li do kraja godine uslediti dugo očekivana promena propisa? Iako dobre strane izmene aktuelnog Zakona vide u Ministarstvu za rad, iz Ministarstva finansija podsećaju da olakšice za donatore već postoje.
Dok ministar za rad Aleksandar Vulin tvrdi da bi ukidanje vodilo uštedama u državnoj kasi, iz Ministarstva finansija za N1 kažu da bi to moglo da ima negativne posledice po budžet.
 
"Zаkоnоm kојim sе urеđuје pоrеz nа dоbit prаvnih licа i zаkоnоm kојim sе urеđuје pоrеz nа dоhоdаk grаđаnа prоpisаnе su pоrеskе оlаkšicе kоје sе оdnоsе nа priznаvаnjе izdаtаkа zа humаnitаrnе svrhе kао rаshоd u iznоsu nајvišе dо pet odsto оd ukupnоg prihоdа, а kоје, sа аspеktа ubirаnjа prihоdа držаvе, nе trеbа pоtcеnjivаti", navode iz Ministarstva finansija za N1.
 
Iako postoji, olakšica se u praksi ne ostvaruje lako. Kompanije koje doniraju neretko ne budu oslobođene pet odsto poreza na prihode jer je birokratiija komplikovana, a Zakon se tumači - od šaltera do šaltera - drugačije, objašnjava direktorka razvoja Trag fondacije Tanja Bjelanović.
 
"Najčešći odgovor i prepreka sa njihove strane kada mi pokušavamo da utičemo na ove druge poreske propise jeste bojazan da će to uticati negativno na budžet, odnosno da će biti manjka u budžetu - koji već imamo - ali, mi smo radili i regionalnu analizu i uporednu sa zemlja EU i zaključak je da na ekonomskom nivou ne bi bilo posledica, jer će se uvećati davanja, uvećati korist i obaviti funkcije koje država ne bi ovako mogla kroz donatorsku zajednicu", ističe Bjelanović.
 
A najveći broj donacija, na kraju, ode državnim institucijama, a najmanji porodicama i pojedincima. Statistika za 2015. godinu govori da su najaktivniji darodavci bili građani u masovnim akcijama, a ukupna vrednost donacija bila je 22,3 miliona evra, po građaninu doniralo se 3,14 evra. Najviše se izdvajalo u gradu Beogradu, u oblasti zdravstva, marginalizovanim grupama i siromašnima.
 
Manjkavosti zakona se nižu - daje mogućnost da privatne kompanije doniraju državnim institucijama. Tako je, podsetimo, kompanija Jura 2013. donirala dva automobila Inspektoratu za rad, zaduženom za kontrolu prava njihovih radnika.
 
Jovan Nicić iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da trenutna situacija, nažalost, to "omogućava i dovodi u pitanje objektivnost i nepristrasnost rada organa javne vlasti ukoliko su oni u situaciji da oni odlučuju o pravima, obavezama i interesima kompanija koje daju donacije ili da kontrolišu ili vrše nadzor nad njihovim radom".
 
Na pitanje sledi li i ta promena u zakonu, što bi smanjilo korupciju i sistem učinilo transparentnijim, nadležni su bili bez odgovora.
  • Pera

    31.01.2017 11:21
    Niste shvatili o cemu se radi. Recimo nekoj organizaciji nesto treba iz inostranstva. Oni umesto da to kupe, uvezu i plate porez i carinu. Oni to kupe a onda posalju ovde kao donaciju i humanitarnu pomoc. To je u jednom periodu toliko uzelo maha da je uveden porez na takve donacije. Carina je ionako 1% ili ne postoji.
    Ako je to stvarno donacija onda nije problem platiti mali porez, ako nije prakticno nema razlike izmedju uvoza robe i ovoga. Dovoljno je destimulisuce za prevarance a opet nije nepovoljno za donatore.
    Tipican primer je spotski klub koji hoce da kupi opremu za 100000 Eur-a ali ne zele da plate porez i carinu vec prijavljuju donaciju odbacene opreme iz inostranstva. Kada to dodje jedan deo koristi klub, ostalo ide na prodaju.
  • pera

    31.01.2017 10:25
    zar je neko pomislio da se ovo uvodi zbog pravih razloga.
    neee, ovo se uvodi da se ucenjeni "donatori" lakse (20% jeftinije) odluce da pomognu gamad
  • jugoslav

    31.01.2017 09:54
    Srbija osim sveta
    - U normalnim zemljama firme-donatori se oslobadjaju poreza na prihod bar u visini iznosa koji su donirali. Postoje i zemlje koje poreski stimulisu firme da budu darodavci. A kod nas je, po obicaju sve naopako - svaka vlast se trudi da obesmisli ili obezvredi svaku humanitarnu akciju.
    - A da po Ministarstvu finansija i upravama u okviru njega i dalje haraju Dinkicevi "kadrovi" je apsolutno tacno. I niko od njih, od maja 2012-e pa do sada nije smenjen. A i novi "kadrovi" mu stalno pristizu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija