Autor: N1

Info
31.01.2017.
07:46
Srbija je uz Bosnu i Hercegovinu jedina zemlja u Evropi koja nije ukinula PDV na donacije i humanitarnu pomoć, a hoće li do kraja godine uslediti dugo očekivana promena propisa? Iako dobre strane izmene aktuelnog Zakona vide u Ministarstvu za rad, iz Ministarstva finansija podsećaju da olakšice za donatore već postoje.
  • Pera

    31.01.2017 11:21
    Niste shvatili o cemu se radi. Recimo nekoj organizaciji nesto treba iz inostranstva. Oni umesto da to kupe, uvezu i plate porez i carinu. Oni to kupe a onda posalju ovde kao donaciju i humanitarnu pomoc. To je u jednom periodu toliko uzelo maha da je uveden porez na takve donacije. Carina je ionako 1% ili ne postoji.
    Ako je to stvarno donacija onda nije problem platiti mali porez, ako nije prakticno nema razlike izmedju uvoza robe i ovoga. Dovoljno je destimulisuce za prevarance a opet nije nepovoljno za donatore.
    Tipican primer je spotski klub koji hoce da kupi opremu za 100000 Eur-a ali ne zele da plate porez i carinu vec prijavljuju donaciju odbacene opreme iz inostranstva. Kada to dodje jedan deo koristi klub, ostalo ide na prodaju.
  • pera

    31.01.2017 10:25
    zar je neko pomislio da se ovo uvodi zbog pravih razloga.
    neee, ovo se uvodi da se ucenjeni "donatori" lakse (20% jeftinije) odluce da pomognu gamad
  • jugoslav

    31.01.2017 09:54
    Srbija osim sveta
    - U normalnim zemljama firme-donatori se oslobadjaju poreza na prihod bar u visini iznosa koji su donirali. Postoje i zemlje koje poreski stimulisu firme da budu darodavci. A kod nas je, po obicaju sve naopako - svaka vlast se trudi da obesmisli ili obezvredi svaku humanitarnu akciju.
    - A da po Ministarstvu finansija i upravama u okviru njega i dalje haraju Dinkicevi "kadrovi" je apsolutno tacno. I niko od njih, od maja 2012-e pa do sada nije smenjen. A i novi "kadrovi" mu stalno pristizu...
  • rada

    31.01.2017 09:54
    Aha hoćete u EU,a nećete ovo? Kada "gulite"narod onda kažete tako je sa porezima svuda i u EU!Kada ovo treba cvrc!!!Odlučite se sta hoćete...ali malo,malo "sjašite" sa naših ledja.
  • Perica

    31.01.2017 09:52
    #####
    Šta bi sa novcima koje smo slali Srbima na Kosovo !?Znamo da je pokraden ali niko nereće
    dali je plaćen PDVe i ko je uhapšen!?
  • Gonič

    31.01.2017 09:08
    Ukinuti državu koja pljačka i maltretira građane.
  • dokoni kum

    31.01.2017 08:48
    E zbog ovakih iz te DINKICEVE PRCIJE yvane MIN.FINANSIJA i gomile klovnova G17 koji tamo sede , imamo to sto imamo.
    Smao dajte poreye, takse , akcize ...
    Ma danak u krvi preracunat u RSD
    Zato srbija jedina nema poreske olaksice za finansiranje sporta
  • +++

    31.01.2017 08:32
    Biseri
    Verovatno pojedini ljudi iz Ministarstva smatraju da bi se u pozadini neki tajkuni okorisitli ovim, fomiranjem posebnih fondova za humanitarnu pomoć, preko kojih bi prali novac.
    Ili smatraju da porez treba udvostručiti, i slati ga namenski za izgradnju Beograda na vodi.
    Naravno, poznatom linijom preko Kipra i Saudijske Arabije.
    Pošto su, verovatno, mnogi od njih već uplatili stanove tamo, i misle ih prodati posle za par miliona evra, kako bi sretno živeli do kraja života, u svom naprednom snu, šetajući bezbrižno kroz nekadašnju Savamalu? Ili, leteći helikopterom preko nje?
  • MikiZdravke

    31.01.2017 08:30
    jbg
    Smanjiti ili ukinuti porez na deciju hranu i garderobu dok ne krenu u osnovnu skolu!
  • grobarski pomocnik

    31.01.2017 08:24
    Ja sam za to da se clanovi ministerstva finansija koji preminu ne prihvataju u mrtvacnicu niti sahranjuju bez jednikratne takse od 100 oooe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna