Ukida se prevoz putnika kombijem, prevoznici najavljuju protest

Građani od 12. februara više neće moći da naruče kombi prevoz, zato što novi zakon ne prepoznaje taj vid prevoza putnika.
Udruženje kombi prevoznika Srbije održaće u utorak, 7. februara, protestnu vožnju u Beogradu i zatražiti odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.
 
Oni kažu da im taj propis uskrajuće ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, odnosno poslovanje pod jednakim uslovima na tržištu prevoza putnika. Uz poruku "Mi poštujemo zakone - vi poštujte naše ustavno pravo na rad", kombi prevoznici traže od Ministarstva saobraćaja odlaganje primene tog zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije (EU).
 
U protestnoj vožnji učestvovaće nekoliko desetina kombija iz cele Srbije, a cilj im je da upozore na niz ozbiljnih posledica koje bi lančano izazvala primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.
 
Udruženje ocenjuje da rigorozne odredbe zakona čija bi primena trebalo da počne 12. februara narušavaju nekoliko elementarnih ljudskih i ustavnih prava, a istovremeno odudaraju od legislative EU. Navode da se kombi prevoznicima, uz neargumentovane zamerke da ugrožavaju bezbednost saobraćaja, uskraćuje pravo na rad, građanima pravo na izbor prevoza, a striktnom primenom sadašnjih zakonskih rešenja direktnu štetu dugoročno bi trpela i država.
 
- Nakaradna zakonska rešenja podstiču korupciju i guraju prevoznike u sivu zonu poslovanja. Pošto je, po zvaničnim podacima, u Srbiji registrovano 40.000 vozila sa šest do osam sedišta, primenom loših zakonskih rešenja direktno ili posredno bila bi ugrožena egzistencija 80.000 do 100.000 građana koji se izdržavaju prihodima od kombi prevoza - upozoreno je na sastanku Udruženja.
 
Štetu bi, kažu, posredno trpeo i državni budžet smanjenjem davanja kroz poreze, takse i doprinose, naplatu putarina i akciza od prodaje goriva, a posledice bi osetile i auto-dilerske kuće i osiguravajuća društva.
 
Udruženje kombi prevoznika naglašava da na njihove zahteve za argumentovan razgovor o usklađivanju zakonskih rešenja sa evropskim standardima nisu reagovali nadležni u Ministarstvu saobraćaja, počev od pomoćnika ministra Saše Stojanovića čije smenjivanje Udruženje zahteva.
  • Smartass

    07.02.2017 09:18
    Paralelno sa ovom vešću, ja bih pratio i vest o ponovnom otvaranju pitanja 'nove' autobuske stanice koja stoji prazna vec godinama, ganz nova.

    Kao da je neko rešio da prvo eliminiše konkurenciju, pa onda otvori 'preko potrebne' linije sa svetom, kojih, eto, nema kod nas.
  • NezavisniVojvodjanin

    07.02.2017 08:30
    Ustav i red
    Ovakvim traljavim i nepismeno pokvarenim zakonom povredjeno je mnogo ustavnih prava i cudi me da ovo udruzenje nije angazovalo advokata koji ce da bezumno prljavo potiranje ustava rada i reda obori, pa ako treba i u Strazburu. Osporeno je osnovno ljudsko pravo na rad, osporeno je pravo na slobodu konkurencije, pravo na slobodu izbora, pravo na slobodu kretanja. Kada procitam ovaj zakon jasno je da odredjena grupa favorizuje monopol u korist nekoliko osoba interesne grupe. Potire se trzisna utakmica. Potire se sloboda kretanja jer su proglasili da cim vozite vise od 5 osoba to je javni prevoz i odmah imaju obavezu da vam oduzmu vozilo, skinu tablice i nateraju d apeske idete kuci, plus sto vas oglobe za i 1000000dinara.... Ajd sedite sad u nebezbednu opel Zafiru, Fiat Doblo, Fiat Multiplu, bilo koji dzip, nova Dacia Dokker, Duster VW Sharan, Touran, Tiguan......
  • Globus

    07.02.2017 06:42
    Registracija
    Novi Zakon o transportu je u koliziji sa vazecim Zakonom o bezbednosti saobracaja RS. Po tom Zakonu, dozvoljena je registracija vozila B kategorije do najvise 9 mesta ukljucujuci i vozaca. To znaci da mozete u kombiju voziti 8 putnika bilo gde. Zakon o transportu ne dozvoljava transport vise od 5 putnika. Postavlja se pitanje nabavke i proizvodnje takvih vozila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.