Đaci će sa učiteljima svaki dan 15 minuta vežbati gimnastiku

Svako četvrto dete u Srbiji je gojazno, svako peto ima loše držanje, a 70 odsto osnovaca nedovoljno je fizički aktivno.
Ova statistika rezultat je istraživanja profesora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, ali i podataka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dobijenih na sistematskim pregledima na upisu u osnovnu školu. Kako bi se poražavajući brojevi promenili, već u drugom polugodištu učenici od prvog do četvrtog razreda svakog dana, pored časova fizičkog, vežbaće po 15 minuta sa svojim učiteljima.
 
Osnovci će vežbati svakodnevno, neko na času, neko na velikom odmoru, pre ili posle nastave. Cilj je da se korektivnom gimnastikom smanji broj dece koja su gojazna, imaju krivu kičmu i ravna stopala. 
 
Obuka za učitelje iz 1.206 škola počinje u petak, a čim savladaju gradivo, oni će ga primeniti u učionicama, dvorištima i fiskulturnim salama.
 
Specijalna savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović najavljuje za "Novosti" da će obuke početi širom Srbije, a novi sistem vežbanja biće poslat kao preporuka Ministarstva prosvete svim školama.
 
"Ideja je da se uvede korektivna gimnastika, zbog porasta dece koja su gojazna, sa deformitetima kičme i stopala. Vežbe su osmislile kolege iz Udruženja pedagoga fizičke kulture u saradnji sa lekarima fizijatrima", objašnjava Milovanović.
 
Obuka će početi u Somboru. Iz svake škole će po jedan učitelj biti na obuci, a posle će znanje preneti kolegama.
 
Podsetimo da je iz Ministarstva prosvete nedavno najavljeno da će učenicima biti vraćene sale za fizičko. Projekat "Sport u škole" Uprave za sport i omladinu Novog Sada, vredan 11 miliona dinara omogućiće deci da se u večernjim terminima bave sportom.
  • /

    06.02.2017 11:52
    /
    koliko vidim deci teretane ne nedostaju.

    ucite ih ponekad cemu sluze kljucevi i da im nisu uvek potrebni autorizovani servisi
  • RIBZO

    06.02.2017 11:14
    KOMENDIJA
    većina učiteljica/učitelja gotovo da i ne održava časove fizičkog vaspitanja u školama, tako da ova priča sa obaveznom dnevnom gimnatikom izaziva podsmeh. Vrhunac sportske aktivnosti je između dve vatre. E sad, ono što je još veća tragikomika je kada se onda pojavi neki isfrustrirani, pre svega neostvareni sportista i kada na časovima odbojke postavlja kriterijume za selekciju Srbije. Pajvani tog tipa svoju nesposobnost namerno prebacuju na decu!
  • Cica

    06.02.2017 11:11
    Sve su to oni lepo smislili, ali 15 minuta u skoli nista ne znaci, ako kod kuce svakodnevno provedu nekoliko sati sedeci ispred televizora ili kompjutera. Deca tog uzrasta ionako provedu svaki odmor jureci se po hodnicima i dvoristu, tako da im kretanje ne nedostaje. Paznju bi vise trebalo obratiti na stariju decu jer se oni manje krecu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija