Ukidanje poreza na humanitarnu pomoć za sada ostalo samo obećanje

Nedavna najava ministra rada Aleksandra Vulina da bi u prvoj polovini ove godine mogao da bude ukinut PDV na humanitarnu pomoć, teško da će se ostvariti u željenom roku jer nije formirana ni radna grupa koja bi se bavila izmenama tog zakona.
U Ministarstvu finansija za Danas kažu da će u narednom periodu "izvršiti sve neophodne analize i efekte u vezi sa ovom inicijativom". 
 
Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj se plaća PDV na donacije i to 20 odsto. Sagovornici Danasa tvrde da bi ukidanje poreza dovelo do toga da ljudi više daju u humanitarne svrhe, ali i napominju da sistem kontrole u ovom slučaju mora da bude mnogo bolji, odnosno da je to jedini način kojim bi mogle da se spreče zloupotrebe.
 
Poreski analitičar Đerđ Pap kaže za ovaj list da sa aspekta motiva i ciljeva podržava odluku da se ukine PDV na dobra koja su namenjena humanitarnim organizacijama, ali da sa aspekta poreske tehnike takvo rešenje može da dovede do brojnih problema.
 
"Svaki izuzetak koji unesete u zakon mora dodatno da se kontroliše. Tako bi bilo i u ovom slučaju. Kontrola je jedino rešenje", smatra Pap.
 
Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je osnovni problem u celoj priči sa PDV-om to što kod nas ne postoji kontrola tokova novca, dok se u većini zemalja EU u kojima taj sistem funkcioniše svaka donacija kontroliše.
 
"U Srbiji imamo problem kada strani donator odluči da donira nešto, na primer, zdravstvenoj ustanovi kod nas - odustaje kada čuje da se plaća PDV, jer toga u EU gotovo da više nigde nema", ističe Rajić.
 
PDV na donacije se u nekoj manjoj meri, osim kod nas, plaća još u Bugarskoj, Estoniji, Litvaniji i na Kipru.
 
Prema rečima Rajića, kod nas je problematičan i rigidan stav Ministarstva finansija, ali i nedostatak osnovne kontrole tokova novca do kog dolazi zbog toga što ne postoji komunikacija između NBS i Poreske uprave.
 
"Naplaćivanjem PDV-a onemogućavamo naše ljude iz dijaspore i strane kompanije da pomognu tako što će donirati medicinske aparate. U Srbiji se plaća PDV i na polovna invalidska kolica, a imamo i kola hitne pomoći iz pedesetih godina prošlog veka ili ultrazvučne aparate koji su stari po 25 godina", ističe Rajić.
 
On kaže da su u Srbiji plaćanja PDV-a oslobođene samo one donacije koje se finansiraju iz nekih EU projekata i to ne uvek, već samo ukoliko je ugovorom tako naznačeno.
 
Procedura u većini evropskih zemlja u kojima se PDV ne plaća je, kaže Rajić, takva da se ministarstvima finansija podnosi elektronski zahtev gde se navodi šta se donira, oni koji dobijaju donaciju opisuju kako će je potrošiti i za nekih šest meseci ili godinu dana kontrola izlazi na teren da vidi da li je to tako urađeno. Ako se utvrde neke nepravilnosti, napominje Rajić, postoje krivična odgovornost u težim slučajevima ili prekršajna u onim nešto "lakšim".
 
Više o ovoj temi čitajte OVDE.
  • Zvezde Granda

    16.02.2017 11:38
    Ceo zivot u ovom podrumu je obecanje ludom radovanje.
  • Boldrik

    16.02.2017 11:22
    Vreme je za tačku
    Eee... a znate li vi koliko litara viskija ili tomovače može da se kupi za skupštinski restoran od tog poreza?
    Ne postoji ni tačka u vremenu ili prostoru koje ne treba da se stide vladajući ljudi.
  • Jovan

    16.02.2017 08:46
    Postoji li nesto u ovoj zemlji na sta ova vlast nije okacila porez ili akcize.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija