Đaci ipak neće imati časove fizičkog svaki dan

Pompezno najavljivana ideja da od naredne školske godine deca imaju fizičku aktivnost svaki dan, pala je u vodu, i za sada će sve ostati kako jeste - tri časa fizičkog nedeljno.

Kako piše "Blic", plan je bio da se od naredne školske godine, obavezni izborni nastavni predmet "fizičko vaspitanje - izabrani sport" transformiše u "sportske aktivnosti". Učenici sada imaju ukupno tri časa fizičkih aktivnosti - dva su "fizičko vaspitanje", a treći je "fizičko vaspitanje - izabrani sport". Ideja je bila da se taj treći čas ukine, odnosno transformiše u sportske aktivnosti koje bi bile realizovane tokom cele nedelje po 15 minuta dnevno.

U Ministarstvu prosvete jedno od objašnjenja za uvođenje ove novine bilo je da sportske aktivnosti neće ulaziti u fond časova, pa se time neće ni povećati opterećenost učenika, dok će sa druge strane deca imati mnogo više fizičkih aktivnosti. Međutim, zbog ove najave pobunili su se mnogi nastavnici fizičkog vaspitanja, jer je na ovaj način, kako ističu, nemoguće organizovati nastavu, odnosno 15 minuta je premalo da bi se bilo šta uradilo.

"Definitivno nećemo ukinuti treći čas fizičkog, ali ćemo izabrani sport transformisati u sportske aktivnosti. Taj čas "izabrani sport" posebno se sada ocenjuje i to dodatno opterećuje učenike. Ubuduće će čas "sportske aktivnosti" biti obavezan i ulaziće kao jedna ocena iz fizičkog", objašnjava posebni savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević. On naglašava da planirane izmene neće umanjiti normu časova nastavnicima fizičkog vaspitanja, što je bila jedna od njihovih bojazni.

Sa druge strane, Ministarstvo prosvete nije odustalo od uvođenja zdravstvenog vaspitanja u škole. Kroz Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, predloženo je da se predmet "fizičko vaspitanje" preimenuje u "fizičko i zdravstveno vaspitanje" i važiće za sve učenike od petog razreda osnovne škole. Ovaj predmet, kako je predloženo, predavaće nastavnici fizičkog i to oblasti kao što je zdrava ishrana i zdravi stilovi života. U okviru drugih predmeta (biologija, građansko vaspitanje) učenicima će se prezentovati ostali sadržaji iz ove oblasti, kao što je reproduktivno zdravlje, kroz međupredmetno povezivanje.

Ono što je još zanimljivo jeste da će predmet "fizičko vaspitanje" ubuduće imati i nastavni deo, a ne samo praktični koji se sada obavlja isključivo u salama za fizičko.

Podsetimo, u oktobru prošle godine najavljeno je da će sportske aktivnosti biti uvedene tri puta nedeljno i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje. Ideja je bila da đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole počnu sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem, po 15 minuta. Sličan pilot projekat već se sprovodi u jednom broju osnovnih škola.

Takođe, deo ove ideje čini i vraćanje sala za fizičko - učenicima. Kako je to urađeno u Novom Sadu možete pročitati OVDE.

Podsetimo još da su ove nedelje objavljeni rezultati istraživanja, koju su poražavajući, a koji pokazuju da se svako drugo dete u Srbiji teško penje stepenicama do drugog sprata usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane. Opširnije o ovom istraživanju i njegovim rezultatima možete pročitati OVDE.

  • NS

    20.02.2017 10:16
    A sta cemo sa nametnutim " izbornim" sportom? Deca biraju odbojku,ali znate to kod nas nema pa mora kosarka! Kakav je to izborni predmet?
  • Jovan

    20.02.2017 08:41
    Kakvo iznenađenje!
  • Roditelj - sportista

    20.02.2017 08:23
    Mislim da je dva časa fizičkog sasvim dovoljno, ali da treba ostaviti prostora za sportsku sekciju za decu koja se više opredeljuju za sport i praviti takmičenja među školama i sportovima.

    Mnogo veći problem je šta se zapravo radi na tim časovima fizičkog i zdravstvenog vaspitanja!

    U školi koju moje dete pohađa, jedan od roditelja je primetio kako su stare sprave za vežbanje.
    Odgovor je da se nastavnici ne sprovode nastavu u vidu gimnastičkih vežbi koje su po mom mišljenju jako bitne za fizički razvoj deteta, da ih neko dete nebi tužilo za "seksualno uznemiravanje", jer nastavnik nesme da prihvati dete!

    To je mnogo veći problem!

    Najlakše je dati deti loptu i sedeti u hladu i pričati o maloj plati.

    Po pitanju Sportskog dispanzera, čuo sam da su ga ukinuli. Ali realno to i nije školski dispanzer, već za klubske sportiste, osim ako je baš neophodno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija