U Srbiji nije detektovan radioaktivni jod-131

Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da u Srbiji tokom januara i februara nije detektovan radioaktivni jod-131 u vazduhu.
Na zvaničnom portalu za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju nema objavljenih podataka u kojima se spominje detekcija joda-131 iznad Evrope.
 
Povodom informacija o "radioaktivnom oblaku" koje su mediji preuzeli sa sajta Instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost Francuske (IRSN), a koje se odnose na detektovanje radioaktivnog izotopa joda-131 u vazduhu iznad severne i zapadne Evrope, Agencija navodi da prisustvo joda-131 nije detektovano na teritoriji Srbije, a da izmerene vrednosti u severnoj i zapadnoj Evropi nemaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu.
 
Agencija saopštava da je ovaj radionukleid u atmosferu iznad jednog dela Evrope dospeo najverovatnije iz farmaceutske industrije, jer je detektovan samo jod-131, a ne i drugi fisioni produkti koji se oslobađaju usled probe nuklearnog oružja ili akcedenata na nukelarnom reaktoru.
 
Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije svakodnevno 24 sata prati nivo radioaktivnosti, te da sistem za pravovremenu najavu nuklearnog ili radiološkog akcedenta u Srbiji kontinuirano meri jačinu gama zračenja u vazduhu na devet mernih mesta, a sve do sada izmerene vrednosti su u skladu sa varijacijama prirodnog fona zračenja.
 
Navodi da merne stanice Međunarodnog monitorning sistema, kojih ima više od 80, redovno prate ovaj radionukleid kao jedan od pokazatelja da se eventualno dogodila nuklearna proba. 
 
Iako, dodaje se, merne stanice širom sveta često detektuju jod-131 u tragovima, u poslednjih nekoliko meseci nisu zabeležene vrednosti iznad tipičnih lokalnih nivoa.
 
Radioaktivni izotop joda-131 nastaje kao posledica nuklearne fuzije i javlja se tokom eksplozije nukelarnog oružja, u nukelarnim reaktorima i u industrijskim i medicinskim objektima gde se ovaj izotop koristi.
  • Hobista

    22.02.2017 11:15
    Malo data
    Tačno je da se kod nas nisu mnogo promenili uslovi prirodne radioaktivnosti okoline.
    Promenili su nam je 1999-te.
    Evropa je samo sada dobila svoju zasluženu kaznu i dostigla nas u tim uslovima.
    Podsećam na vrednosti:
    - Od 40 do 65 nanoSilverta na sat, nivo mora, nekadašnja priroda.
    - Oko 80 nS uobičajena priroda, nekada u Srbiji
    - Oko 120nS sada u Srbiji
    - 200 Ns na sat, maksimalna doza, svetski standard za takozvano preživljavanje bez posledica po zdravlje. Kažu naučnici. A govorili su oni što šta.
    - 300-241 nS SADA na Mon Blanu, skijalište AIGUILLE-DU-MIDI_74_SOM_CP
    - 162 -192 nS Makedonija SADA.
    I tako dalje, i tako slično.
    Pogledajte Evropska merenja na:
    https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx
    Plavi pravougaonik, dole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.