Od 1. juna ko udari ženu, ide u zatvor

Od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor".
To su u Sigurnoj kući rekli ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović.
 
Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne. Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija. 
 
"Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi", poručio je Stefanović. 
 
Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi se uticalo na decu da shvate šta je nasilje, da nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva. 
 
Novi zakon, kako je objasnio, donet je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema.  "Mi smo primetili da sistem nije dobar unazad mnogo godina i da su često bili neadekvatni odgovori države. Zbog toga smo doneli novi zakon kojim se omogućavaju veća ovlašćenja policije", rekao je Stefanović. 
 
On je ukazao da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje. 
 
"Ranije ste morali da idete na sud, a ako nema vidljivih povreda on biva pušten. Bilo je hiljadu razloga da do pravde ne dođe brzo. Danas žrtvu nasilja ostavljamo u domu, bez obzira kome pripada, nasilnik se izdvaja iz kuće i onda imate meru koja može biti izrečena i na 30 dana u kojoj tužilaštvo, policija i sudovi imaju vremena da sagledaju situaciju i donesu odluku koja mera se primenjuje, a žrtva nasilja u tom periodu je bezbedna", podvukao je Stefanović. 
 
Ukazao je da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za ovaj vid nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka "udarite li na ženu ićićete u zatvor". 
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde rade, kako je ukazala ministartka Kuburović, užurbano na tome da Zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje.  Prema njenim rečima u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija. 
 
U zajedničkim radionicama, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke biće uključene nevladine organizacije kako bi što više približili s čim se suočavaju žrtve nasilja. 
 
Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je pet žena i jedno dete. 
  • MILOŠ SAVIĆ

    19.05.2017 22:27
    nasilje
    izmedju redova ovog zakona stoji da umesto šamara sad po novome mora ubiti boga u njoj da joj na pamet ne pada prijava tužno
  • Kol

    28.02.2017 09:13
    Ovo je dokaz da državu vode osobe koje nemaju školu već kupovali diplome. Bez mozga donesu zakone a ne razmišljaju za posledice. Dali su rasmišljali šta će postići time? To da su sada žene ohrabrivane da psihički maltretiraju muževe jer muževi ne smeju na to više reagovati. Pa će doći do masovnih razvoda kao beg od nepodnošljive situacije. A mnogi neće ni smeti ući u brag zbog terora žene. Jer za žene nema zakon i mogu raditi šta hoće. Jel tako se bore protiv bele kuge? Gde je sad ravnopravnost među polovima? Da i žena kada udari muža ili psihički maltretira muža da odgovara? Blizu mene žena zabila nož u vrat mužu iz bolesne ljubomore. Ajde da ih oslobodimo svake krivice sada pa i ubistva, pa da nas potamane. Zakon treba da važi za sve, ne samo za muškarce. Ova vlast stvara anarhiju u državi. Prvo pretvaraju našu decu u kriminalce jer zabranjuju roditeljima adekvatno vaspitanje dece, a sada žene pretvaraju u psihičke nasilnike koja će uništavati brakove. Svaka čast gospodine Nebojša Stefanović. Samo tako nastavite.
  • Sile

    28.02.2017 09:04
    Zato savet...
    Kada se zenite birajte sebi ravnu...i ne zenite se mladi...ljudi se menjaju kroz zivot...a zene se najvise menjaju od 25 do 40 godine, to je period kada postaju ne zavisne, kada se poslovno ostavruju, i kada postaju psihicki jace od vas. Ako tu promenu niste sposobni da iznesete i budete joj podrska nemojte se ni zeniti. Ili poradite na sebi da budete jaci od nje ili sacekajte pa se ozenite sa nekom koja je vec formirana i koja se vise nece menjati..pa ako vam takva odgovara u tom momentu to je to...mirno cete spavati.
    A vi zene nemojte kukakati zasto ne mozete da nadjete "normalnog " muskarca i sto se ne udajete, zboh cega ste baba devojke, eto vam odgovora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija