Društvo sudija Srbije: Smenjeni su eminentni pravnici

Društvo sudija Srbije danas je izrazilo veliku zabrinutost zbog promene sastava ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita, sprovedene tokom trajanja ispitnog roka.
Navodi se da je to urađeno "bez obrazloženja i formalne odluke" i da su smenjeni eminentni i potom imenovani stručnoj javnosti nepoznati pravnici.
 
Ocenjuje se u saopštenju da je to "u javnosti izazvalo snažan utisak političkog uticaja u oblasti u kojoj ga ne sme biti".
 
Društvo sudija Srbije je u saopštenju pozvalo ministarku Kuburović "da bez odlaganja uredi kriterijume za izbor, trajanje i prestanak mandata članova svih ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita".
 
"Pravosudnim ispitom se proverava stručna osposobljenost za obavljanje najvažnijih pravnih poslova i funkcija, a njegovim polaganjem pravnici stiču najviši nivo stručnih i praktičnih znanja", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se i da je od dalekosežnog i nemerljivog značaja da ispitivači budu neospornih stručnih i etičkih kvaliteta, sa dokazanim profesionalnim iskustvom.
  • Dragan

    06.03.2017 16:43
    Drustvo sudija Srbije kao i Advokatske komore bi trebale da razmisle o opravdanosti ovakve forme ispita. Polazu se u 2 dana najtezi ispiti, koje smo polagali vec pre 2 god na fakultetima. Obim i sam nacin ispita je za reformu. Time se vi gospodo bavite, a ne vecito o pozicijama i dnevnicama da se raspravlja.
  • Nervirach

    06.03.2017 16:19
    Mi imamo eminentne pravnike? Pa sto nas jebe ko stigne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.