Šabić: Agencija zaštitila podatke o poslovanju Malog

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da Agencija za borbu protiv korupcije nije imala pravo da zaštiti podatke koji se tiču poslovanja i imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog, već isključivo podatke koji se tiču njegove ličnosti.
Poverenik je u saopštenju ocenio da su "u suprotnosti sa istinom" stavovi Agencije u kojima se "objašnjava" nepostupanje, odnosno delimično postupanje po rešenju poverenika, kojim joj je naloženo da učini dostupnim informacije iz izveštaja o kontroli imovine i prihoda gradonačelnika Beograda.
 
Agencija za borbu protiv korupcije dostavila je portalu Pištaljka neke informacije o imovini gradonačelnika Beograda, ali su u dostavljenoj verziji zatamnjeni značajni podaci koji se tiču banke u kojoj Mali ima račun, krivično delo za koje se sumnjiči, broj kvadrata koje poseduje i drugi bitni podaci.
 
Informacije su dostavljene na intervenciju poverenika, ali Agencija ni tada nije postupila u potpunosti u skladu sa njegovim rešenjem, iako je on jasno naznačio koje podatke o ličnosti Agencija može da uskrati, a koje podatke o poslovanju ne sme da sakrije. "U izreci rešenja izričito je naloženo da se pre dostavljanja zaštite određeni podaci o ličnosti koji su u izreci i pobrojani", navodi se u saopštenju.
 
Poverenik je ukazao da se zaštita ne odnosi na podatke kao što su oni o novčanim iznosima tranksakcija, imena firmi povezanih sa javim funkcionerom, površina nekretnina koju poseduje, vrsta vozila ili vrsta krivičnih dela za koje postoji sumnja da je izvršio, što znači da agencija nije postupila po rešenju.
 
"Rešenje Poverenika je na zakonu zasnovano i u funkciji je više nego opravdanih interesa javnosti. To rešenje je za Agenciju, kao i bilo koji drugi organ, obavezujuće, to zakon izričito predvidja. Suvišna je bilo kakva polemika oko toga da li je bilo ko, a pogotovo organ vlasti, dužan da postupi onako kako to nalaže izreka konačnog rešenja (ne samo Poverenika, već bilo kog nadležnog državnog organa) ili može sebi da dopusti da bira koje delove rešenja će da izvrši a koje neće, jer bi to bilo apsurdno", navodi se u saopštenju.
 
Agencija: U potpunosti smo postupili po preporuci Poverenika, ali smo poštovali i druge zakone
 
Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je u vezi imovinom gradonačelnika Beograda Siniše Malog u potpunosti postupila po preporuci Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i da je poštovala i druge zakone.
 
"Agencija je u potpunosti postupila u skladu sa nalogom Poverenika, ali je u obzir uzela i odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakona o bankama i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Treba istaći da su Zakonom o Agenciji, pored ostalog, propisana pravila u vezi prijavljivanja imovine lica koja vrše javne funkcije i kojih se Agencija dosledno pridržava", piše u saopštenju.
  • Miloš

    11.03.2017 07:52
    Ne diraj korupciju!
    Premijeru Vučiću je borba protiv korupcije samo na rečima, a praktično vidimo šta Agencija za borbu protiv korupcije radi. Zemljo Srbijo, ti zaslužuješ bolju vlast!
  • Milan

    11.03.2017 07:10
    @Pera,@Joki
    Pročitajte ali pažljivije pa ako znate da je to gomila na koju se može još kako uticati razumećete šta i kako radi Agencija...ali zato SVAKA ČAST GOSPODINU ŠABIĆU NA POŠTENOM OBAVLJANJU POSLA KOJI MU JE POVEREN! Treba da smo zahvalni što u ovoj muljtorskoj vlasti postoji NEKOLICINA LJUDI KAO ŠTO JE ON(i kao što je Saša Janković! Ko je gledao OKO i njegov intrvju mogao se uveriti ovo o čemu govorim). Na takve ljude se ne može vršiti pritisak i valjda je Bog i nas tu pogledao!PRAVE LJUDE NA PRAVA MESTA pa da i mi jednom otresemo blato sa cipela u kojem stojimo već četvrt veka...
  • Predragg

    11.03.2017 00:59
    @Predragg
    @Predragg - ma mi ovde ni izlazimo na trgove ni zbog gorih stvari. Demokratija je umrla 90-tih kada je Zapad počeo da plaća izlazak na ulicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija